Proprietarul Cathedral Plaza contestă decizia de demolare

După un proces îndelungat, Curtea de Apel București a aprobat demolarea clădirii Cathedral Plaza, vineri, 18 octombrie. Compania, Millennium Building Development (PMB), care deține edificiul a revenit cu un răspuns, susținând că s-a produs o nedreptate, informează Adevarul.ro.

„Deşi nu este cunoscută încă motivarea Curtii, , afirmăm hotărârea fermă de a urma multiplele căi legale de protejare a proprietății în fața exceselor administrative și a luptelor politice reflectate în legi incoerente și atitudini de confruntare publică care au determinat greșelile făcute în acest caz”, au transmis reprezentanții companiei printr-un comunicat.

În cadrul sursei citate, compania a precizat că această construcție fusese propusă inițial, de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București, prin Studiul de altimetrie elaborat în anul 1998 și care a fost preluat ulterior în Planul Urbanistic General al Municipiului București.

Clădirea a primit, ulterior, avizele favorabile de la autoritățile și instituțiile implicate în procesul de autorizare, inclusiv: Ministerul Culturii, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naționale, Consiliul Local al Sectorului 1, Arhitecții-șefi ai Municipiului București și ai Sectorului 1, Inspectoratul de Stat în Construcții.

Autorizaţia de construire a fost emisă este fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman.

„Edificarea clădirii s-a finalizat de către Millennium doar după ce o altă hotărâre judecătorească definitivă – Decizia nr. 1025/25.06.2009 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. 7222/120/2007 – a confirmat valabilitatea Autorizației de construire nr. 179/18/B/43074/24.02.2006, certificând așadar pe cale judiciară dreptul Millennium de a construi. Această hotărâre judecătorească a fundamentat convingerea proprietarului în a investi peste 50 de milioane de euro în acest edificiu. După 15 ani, tot Justiția refuză legalizarea a ceea ce a judecat atunci a fi corect și s-a considerat a fi legal!”, au adăugat reprezentanții PMB.

Procesul împotriva clădirii a început acum 18 ani, când Arhiepiscopia Romano-Catolică aa contestat construcţia, fiind amplasată la doar 8 metri de Catedrala Sfântul Iosif, un important monument istoric şi de arhitectură, iar în anul 2006, chiar Papa Benedict al XVI-lea solicitat oprirea lucrărilor până la lămurirea situaţiei juridice. Iar în 2013, instanţa a decis a stabilit construcția ca fiind ilegală, cerând demolarea ei. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat în timpul mandatelor foştilor primari, Sorin Oprescu şi Gabriela Firea.

Nicușor Dan a anunțat verdictul Curții și a precizat că demolarea va avea loc în următorul an. Primarul general a menționat că demolarea va costa între 5 și 8 milioane de euro, sumă pe care o va acoperi Primăria Generală, urmând să o recupereze de la Primăria Sectorului 1, cea care a dat autorizația de construire în 2006. Construcţia imobilului de 19 etaje a costat 60 de milioane de euro .

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati