Protecția Consumatorilor va avea discuţii cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România

1
57

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunță că discută cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România, în 2024 şi au precizat că printre criteriile care trebuie respectate de o schemă de etichetare sunt: fundamentarea ştiinţifică, informarea corectă a consumatorilor şi respectarea produselor tradiţionale, transmite News.ro, citată de economedia.ro.

„În acest moment, ANPC se află în discuţii, pe acest subiect, cu operatorii economici, intenţionând interzicerea etichetării Nutriscore în România, în anul 2024. În acest sens, au avut loc şi discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (DG GROW). În opinia sa, criteriile pe care trebuie să le respecte o schemă de etichetare la nivel european privesc: fundamentarea ştiinţifică, informarea corectă a consumatorilor (să nu-i inducă în eroare), respectarea produselor tradiţionale şi a specificităţilor dietetice culturale”, au mai transmis reprezentanţii ANPC.

Reprezentanţii ANPC au transmis că preşedintele instituţiei, Horia Constantinescu, a participat în luna septembrie a anului trecut, la reuniunea informală denumită „Promovarea dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate” pe tema etichetării nutriţionale a produselor alimentare (FOPNL/front-of-pack nutrition labelling), la Roma, în Italia.

„Reuniunea a fost organizată de către Ministerul italian al Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale împreună cu Ministerul Sănătăţii sub forma unei mese rotunde dedicate promovării dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate. Aceasta urmăreşte recalibrarea discuţiilor politice referitoare la modelul de etichetare nutriţională care trebuie promovat/adoptat la nivel european plecând de la opinii ştiinţifice. În cadrul reuniunii, au fost prezentate experienţele naţionale privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi identificarea punctelor comune, urmate de discuţii referitoare la fezabilitatea dezvoltării şi implementării unui nou sistem de etichetare nutriţională ca parte a unei politici publice mai cuprinzătoare de promovare a unor diete sănătoase”, au transmis reprezentanţii ANPC.

Ei au adăugat că discuţiile purtate de către reprezentanţii statelor like-minded (IT, BG, CY, CZ, DK, EL, HU, RO, ES, SE) au arătat disponibilitatea acestora de a lucra cu partenerii (Comisia Europeană, dar şi statele promotoare ale schemei Nutriscore) pentru identificarea unor elemente comune care să permită agrearea unui sistem european adecvat de etichetare nutriţională a produselor alimentare, care să informeze consumatorii în mod corect.

„Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a arătat că sistemul Nutriscore, deşi utilizat în anumite lanţuri de supermagazine în România, nu informează suficient şi adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă. Acesta nu prevede întreaga listă a ingredientelor unui produs (existând riscul de a nu avea informaţii despre componente cu efecte negative asupra sănătăţii), nu ia în considerare specificităţile geografice şi tipul de metabolism aferent, efectele asocierii de alimente sau categoriile de vârstă sau activitate (ex.: sportivi). De altfel, chiar Comitetul de conducere a Nutriscore a recunoscut că acesta trebuie revizuit. Nutriscore nu poate pretinde că informează consumatorii asupra caracterului sănătos al produselor. A apreciat că schema Nutriscore este discriminatorie faţă de celelalte produse româneşti sau din alte state membre, în afară de Franţa, întrucât ar oferi o falsă impresie de informare suplimentară. Primul pas către un sistem european este scoaterea Nutriscore de pe piaţa în care acesta s-a extins”, a precizat sursa citată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.