Protejarea jurnaliștilor și a activiștilor împotriva proceselor abuzive, în dezbaterea Parlamentului European

PE va dezbate și vota cu privire la normele de protecție a jurnaliștilor, activiștilor, cadrelor universitare, artiștilor și cercetătorilor împotriva acțiunilor legale abuzive.

Proiectul de directivă prevede standarde minime de protecție față de acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP) în UE prin respingerea anticipată a acestor cazuri, obligând reclamantul să acopere costurile procedurilor și nerecunoașterea hotărârilor pronunțate de țări terțe. Normele ar trebui să se aplice în cazurile transfrontaliere în care reclamantul și pârâtul nu sunt stabiliți în aceeași țară cu instanța sau atunci când cauza este relevantă pentru mai multe state membre, iar activitatea în litigiu poate fi accesată electronic. Eurodeputații vor solicita statelor membre să se asigure că victimele SLAPP primesc asistență juridică, financiară și psihologică.

Dezbaterea va avea loc luni; votul este programat marți.

Eurodeputații vor vota, de asemenea, marți un raport separat privind amenințările la adresa jurnaliștilor și a mass-mediei din întreaga lume, inclusiv uciderea, răpirea, tortura, precum și supravegherea, detenția arbitrară și legile privind blasfemia opresivă sau calomnia.

O conferință de presă cu președinta Metsola și raportorul Tiemo WÖLKEN (S&D, Germania) este programată pentru miercuri, 12 iulie, la ora locală 10.00 (11.00 ora României).

Având în vedere numărul tot mai mare de SLAPP din UE, eurodeputații au solicitat în repetate rânduri acțiuni la nivelul UE împotriva hărțuirii juridice a jurnaliștilor, a mass-mediei și a activiștilor. Comisia și-a prezentat propunerea în aprilie 2022, incluzând multe dintre măsurile sugerate de eurodeputați în rezoluția lor din 2021.

Potrivit Coaliției împotriva SLAPP din Europa (CASE), Malta are cel mai mare număr de cazuri la 100.000 de persoane.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati