Protest HORECA | Terasele și restaurantele își suspendă activitatea pe 19 august: ”Nu există argumente pentru blocarea acestui sector”

Terasele și restaurantele își suspendă activitatea pe 19 august, timp de o oră, de la 17:00, în semn de protest față de atitudinea autorităților față de acest sector.

Pandemia de coronavirus a lovit masiv în industria HORECA, care s-a confruntat cu închiderea afacerilor și reduceri de personal. Astfel, pentru a trage un semnal de alarmă, pe data de 19 august, de la ora 17:00, activitatea tuturor teraselor și restaurantelor va fi suspendată sau se va limita la servirea clienților deja așezați la mese, în semn de protest față de atitudinea autorităților vizavi de acest sector.

”Ignoranța autorităților este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria HORECA participă la protestul de miercuri 19 august pentru a trage împreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie.

Aici se află scrisoarea deschisă adresată domnului prim-ministru Ludovic Orban.
Miercuri, între orele 17:00 și 18:00 întrerupem vânzarea și ne poziționăm în fața restaurantelor și a teraselor cu pancarte și ne exprimăm pașnic și conform normelor de prevenire a răspândirii COVID-19, nemulțumirea față de măsurile adoptate”, a scris pe pagina de Facebook Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România

ONG-ul amintește că, înainte de criza COVID-19, în industria HORECA activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro aproximativ 400.000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaților care activează in sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

”Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvolta afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje”, se precizează în comunicatul de presă.

Astfel, Organizația Patronală HORA atrage atenția că, urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, ”industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astazi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.”

HORA precizează că redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, astfel că se poate concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările.

Nu există argumente pentru blocarea acestui sector

„Așa cum s-a putut observa, creșterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanțelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăți iar incapacitatea autorității centrale și locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări și controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situația pandemică în care ne aflăm”, arată sursa citată.

De asemenea, industria HORECA este de părere că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii sectorului.

”Nu există argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați”, conchid reprezentanții HORECA.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati