Angajații caselor de asigurări de sănătate încep, de astăzi, un protest pe o perioadă nedeterminată. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că salariile nu le-au mai fost mărite din 2018 și că promisiunile făcute de guvernanți nu au fost respectate.
De asemenea, ei susțin că, prin ordonanța asumată de guvern, s-au creat și mai multe probleme în sistem, motiv pentru care foarte mulți angajați au plecat. În urma protestelor, activitatea cu publicul va fi grav perturbată.
Angajații CNAS au amenințat cu greva generală încă din vară, când au organizat un protest.
”Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Casa Opsnaj și celelalte case județene au fost încadrate în mod eronat pe grila de salarizare în sectorul bugetar, în 2018, și ca atare, au rămas cu salariile înghețate de atunci. În ciuda eforturilor noastre, de fiecare dată, am fost trimiși la plimbare, ni s-a spus așteptați, aveți răbdare, vă va veni și vouă rândul (…)
În contextul în care in zona asta salariile au crescut exploziv, ei au rămas ultimul bastion în zona Sănătății publice, salariile lor sunt de câteva ori mai mici decât ceea ce se plătește în sănătatea publică din România”, a declarat Dumitru Costin, liderul BNS, potrivit stiri.tvr.ro.
Invitat la TVR Info, ministrul Sănătății a explicat că bugetul CNAS este cel mai mare din România și că există o problemă de contributivitate.
Numai 5 milioane de oameni plătesc asigurările de sănătate, dar de servicii medicale beneficiază 19 milioane de români.
”Sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere și președintele CNAS, dnul dr. Baciu, cred că ar trebui să facă pași în a asculta doleanțele celor care protestează. Primul lucru, ca să poți să rezolvi o problemă trebuie să existe un dialog. Cum spuneați, CNAS, care nu e subordonată Ministerului Sănătății, este o instituție-cheie, pentru că ea finanțează spitalele, finanțează programele de sănătate și Casa decontează și medicamentele compensate și gratuite la farmacii. Or toate aceste activități, vă dați seama, sunt importante pentru acordarea asistenței medicale. Și sper să existe înțelepciune de ambele părți, și de partea administrației CNAS, și de partea sindicaliștilor, să găsească o soluție pentru că întreruperea acordării de servicii către asigurați, către pacienți, e ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a completat Rafila.