Protocol ALPAB – Asociaţia Parcul Văcăreşti pentru promovarea Dâmboviţei ca rezervor de biodiversitate

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a semnat un protocol cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti în vederea promovării Dâmboviţei ca rezervor de biodiversitate pentru zone verzi-albastre situate în proximitatea râului.

Astfel, începând de anul viitor, pe segmentul de râu care are legătură cu Parcul Văcăreşti şi cu zonele din aval vor fi demarate activităţi de monitorizare a faunei, de îngrijire a vegetaţiei, se vor face plantări pilot şi vor fi montate facilităţi pentru faună, scrie Agerpres.

”Interesul nostru este ca în acest demers să nu se neglijeze aspectul legat de biodiversitate şi am demarat deja primele acţiuni în acest sens. Am semnat miercuri un protocol de colaborare cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, care este administratorul spaţiilor verzi de-a lungul Dâmboviţei, şi pe segmentul care are legătură cu Parcul Văcăreşti şi cu zonele din aval, care ajung până spre Glina, anul viitor vom avea un proiect în premieră prin care vom demara activităţi de monitorizare a faunei, activităţi de îngrijire a vegetaţiei, plantări pilot, montare de facilităţi pentru faună’” a precizat directorul executiv al asociaţiei, Dan Bărbulescu.

  • El a menţionat că asociaţia doreşte o mai bună conectare a Dâmboviţei cu Parcul Natural Văcăreşti, aceasta fiind ‘singura soluţie’ pentru păstrarea lui ‘în forma actuală’. Un alt obiectiv este acela de a creşte gradul de conştientizare privind contribuţia acestui canal, din punct de vedere natural şi al biodiversităţii, la viaţa celorlalte zone verzi-albastre ale Capitalei.

”Bucureştiul are multe spaţii verzi şi unele dintre ele foarte interesante, însă ele sunt izolate. Dacă luăm majoritatea parcurilor mari, care sunt şi rezervoare de biodiversitate, că ne referim la Parcul Herăstrău sau la Parcul Tineretului sau la Parcul Natural Văcăreşti, ele sunt parcuri doar în interiorul limitelor lor, doar în interiorul gardurilor acestora. Or, credem noi, Bucureştiul, la nivel de administraţie, trebuie să-şi schimbe această strategie şi să încerce să-şi unească, să-şi conecteze toate aceste zone prin intermediul vegetaţiei şi al reţelelor care există în momentul de faţă, astfel încât această infrastructură verde-albastră să funcţioneze cât mai bine”, a precizat directorul executiv al asociaţiei.

”Majoritatea oraşelor occidentale au strategii de biodiversitate”

Potrivit lui Bărbulescu, majoritatea oraşelor occidentale au strategii de biodiversitate. El a dat ca exemplu Praga, care în urmă cu 3 – 4 ani avea peste 70 de arii naturale protejate, Budapesta, Berlinul.

”Acest element reprezentat de biodiversitate tinde să capete tot mai multă importanţă în dezvoltarea, în strategiile de dezvoltare a oraşelor. Şi, pentru aceasta, noi am lansat anul trecut Reţeaua Naţională de Arii Naturale Urbane, adică un proiect prin care promovăm, monitorizăm şi încercăm să conservăm zone cu potenţial natural, arii naturale urbane din România. Sunt vreo 15 oraşe prinse în această reţea în care lucrăm cu grupuri de iniţiativă şi organizaţii neguvernamentale, fie că vorbim de Braşov, de Cluj, de Timişoara, de Iaşi, de Reşiţa, dar şi în Bucureşti.

Pornind de la exemplul Parcului Natural Văcăreşti, anul viitor vom dezvolta activităţi într-o zonă care e foarte frumoasă şi are potenţial mare din acest punct de vedere. Se cheamă Pajiştea Petricani, situată pe malurile Colentinei. Pe lângă aceasta mai avem în vedere Pădurea Băneasa, care, la fel, este un spaţiu extraordinar şi un rezervor de biodiversitate fantastic. Este printre puţinele păduri urbane, un ciot de pădure de fapt, care a mai rămas din Codrii Vlăsiei (100.000 de hectare), acum pădurea are 1.000 de hectare, dintre care 300 în proprietate publică”, a precizat directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Un traseu de vizitare în Pădurea Băneasa

Conform acestuia, totodată, Lacul Morii este ‘o zonă fantastică, aproape o deltă’, iar valea Colentinei, există zone unde asociaţia colaborează cu Primăria Sectorului 2 sau cu Romsilva.

El a anunţat că, sâmbătă, la ora 11,00, se va deschide un traseu de vizitare în Pădurea Băneasa.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati