PSD arată, într-un comunicat, că, potrivit declarațiilor lui Nicușor Dan sunt cel puțin două persoane fizice care au depășit acest plafon, iar potrivit legii Nicușor Dan are obligația de a le face publică identitatea.
- „În numele transparenței și al României oneste pe care le invocă, Nicușor Dan are obligația morală de a prezenta alegătorilor cine sunt finanțatorii săi înainte de începerea campaniei electorale, nu după alegeri, cum a procedat în cazul altor scrutine electorale. Având în vedere elementele care au determinat reluarea alegerilor prezidențiale, există cu atât mai mult un interes legitim al alegătorilor de a cunoaște cine sunt finanțatorii tuturor candidaților înscriși în competiția electorală pentru alegerile prezidențiale. Pentru a-și forma opțiunile de vot în cunoștință de cauză, este important ca alegătorii să știe care sunt interesele de afaceri sau de altă natură ale celor care fac donații până la plafonul maxim de 810.000 lei prevăzut de legislația în vigoare”, se arată în comunicat.
PSD arată că, dacă nu are nimic de ascuns, Nicușor Dan ar trebui să prezinte identitatea celor care susțin din umbră campania sa.
PSD aminteşte că, în 2020, firma unui om de afaceri care a finanţat cu 10.000 de lei campania lui Nicuşor pentru Capitală a beneficiat ulterior de contracte de peste 620.000 de lei de la Societatea de Transport Bucureşti şi de la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, ambele instituţii fiind în subordinea primarului general.
”De asemenea, o altă persoană care l-a împrumutat pe Nicuşor Dan cu 20.000 de lei pentru aceeaşi campanie a devenit ulterior consiliera personală a primarului general, iar apoi director al Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, aflată, de asemenea, în subordinea Primăriei Capitalei”, spune PSD.
Candidatul independent la alegerile prezidențiale din luna mai, Nicușor Dan, a vorbit sâmbătă despre cheltuielile din perioada de precampanie și campanie. El a spus că din donații au fost strânși până acum 800.000 de euro.