Românii vor putea primi 3.000 lei de la autoritățile locale de care aparțin dacă vor casa o mașină mai veche de 15 ani.
Românii nu vor fi obligați să folosească banii pentru a cumpăra o maşină nouă. Ghidul de finanţare al programului „Rabla local” a fost publicat în Monitorul Oficial şi prevede anumite condiţii.
Programul „Rabla local” este separat faţă de „Rabla clasic”, prin care se pot cere bani de la stat pentru înlocuirea maşinilor vechi cu unele noi, mai puţin poluante, şi „Rabla plus”, destinat cumpărării de maşini electrice sau hibride.
Cei care vor dori să-și caseze mașina veche vor trebui să se adreseze primăriei de care aparțin cu domiciliul sau reședința. Mașina uzată trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin cinci ani și să figureze în evidențele fiscale ale primăriei respective.
Totodată, persoana fizică trebuie să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local.
Mașina care urmează să fie casată trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației.
La casat vor putea fi aduse maşini mici, microbuze şi autoutilitare sau autospeciale uşoare.
La programul pentru casarea maşinilor uzate nu vor putea participa şi persoanele juridice, mai spune sursa citată.
Beneficiarii stimulentului de casare nu vor avea obligații în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți la casarea mașinii, adică nu vor fi obligați să-i folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi.
În schimb, vor avea o interdicție: nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.
Mai exact, orice persoană ce va obține cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi va trebui să se angajeze că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/ sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.