Rabla pentru electrocasnice. Noutăți înaintea ediției de sărbători

0
157

Ministerul Mediului a completat ghidul de finanțare pentru programul Rabla pentru electrocasnice, astfel încât să fie clar că voucherele nu pot fi folosite decât de persoanele aprobate în urma introducerii datelor în aplicația informatică, iar clasa energetică minimă a televizoarelor a fost scăzută. Prevederile au fost introduse înaintea ediției anunțate de sărbători, organizată după ce din bugetul de 75 de milioane de lei pentru acest an au rămas 34 milioane de lei, scrie gandul.ro.

Ordinul ministrului Mediului, publicat joi în Monitorul Oficial, prevede că „voucherul este nominal și netransmisibil și nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicația informatică”. Acest aliniat a fost introdus pentru a întâri faptul că vinderea acestor vuchere este o ilegalitate . În ordinul anterior prevedea doar că „persoana fizică aprobată beneficiază de valoarea unui voucher la achiziționarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui EEE uzat echivalent”.

„Nu poți face mare afacere, să vinzi un voucher de 400 de lei, iei și tu 100 – 200 lei, nu e corect, nu e legal. Vom face tot posibilul să prevenim vânzarea voucherelor”, spunea, în iunie, Tanczos Barna.

În plus, așa cum anunțase ministrul săptămâna trecută, pentru următoarea ediția s-au făcut modificări cu priivire a lasa energetică a televizoare, de la cel puțin clasa energetică E, la G, deoarece au fost puţine modele care să se încadreze disponibile în magazine.

Rabla pentru Electrocasnice – sau, oficial – Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic –  fost lansat de Administrația Fondului pentru Mediu în 14 mai și, după cele trei etape, au fost aprobate aproape 200.000 de vouchere.

Valoarea voucherelor

Oficialul de la Ministerul Mediului a anuțat, joia trecută, într-o conferință de presă, că o a doua sesiune a programului va fi lansată, cel mai probabil, în ultima săptămână din luna noiembrie, astfel încât cei care se înscriu să poată valorifica voucherele în magazine în luna decembrie, de sărbătorile de iarnă.

Bugetul alocat pentru acest an, așa cum era anunțat la lansare, a fost de 75 de milioane de lei, din care sunt disponibile 34 de milioane de lei. Și acum, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecăruia sunt:

 • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
 • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică G (în loc de E);
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.

Pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi. De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate da la schimb orice echipament vechi inclus în program.

„Sumele alocate în anul 2021 Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, rămase disponibile, vor putea fi utilizate cu aceeași destinație în anul 2022, după intrarea în vigoare a prezentului ordin”, se arată în noul ordin, respectiv Ordinul nr. 2.002/2021 pentru modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.089/2020 nr.. 2002 din 9 noiembrie, publicat joi în Monitorul Oficial nr. 1.083 .

Câte și ce fel de aparate s-au cumpărat în acest an

În total, potrivit datelor publicate de Administrația Fondului pentru Mediu, din totalul de 198.838 de vouchere, cele mai multe au fost la televizoare. Voucherele au termen de valabilitate de 15 zile de la data publicării listei.

Etapa I (lista publicată în 24 mai)

În această etapă, au fost aprobate 75.000 de vouchere, astfel:

 • – 32.556 vouchere pentru categoria frigidere;
 • – 29.407 vouchere pentru mașini de spălat rufe;
 • – 13.037 vouchere pentru mașini de spălat vase

Etapa II (lista publicată în 6 iunie)

În această etapă, au fost aprobate 73.358 de vouchere, astfel:

 • – 34.158 vouchere pentru televizoare;
 • – 22.884 vouchere pentru laptopuri;
 • – 16.316 vouchere pentru tablete

Etapa III (listă publicată pe 22 iunie)

În această etapă, au fost aprobate 50.480 de vouchere, astfel:

 •  – 25.960 vouchere pentru aspiratoare;
 •  – 14.519 vouchere pentru categoria aparate de aer condiționat;
 •  – 10.001 vouchere pentru uscătoare de rufe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.