Raed Arafat: Avortul la cerere constituie o intervenţie medicală care nu suportă amânare

Avortul la cerere constituie o intervenţie medicală care nu suportă amânare, şi se circumscrie excepţiilor prevăzute de DSU prin care au fost suspendate internările şi operaţiile ce nu reprezintă urgenţe, transmite Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Precizarea vine ca urmare a unei solicitări semnate de Coaliţia pentru Egalitate de Gen şi de alte organizaţii neguvernamentale.

Dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii este garantat, cu excepţia cazului în care sarcina reprezintă un factor de risc major şi imediat pentru viaţa mamei. Avortul voluntar sau electiv reprezintă întreruperea sarcinii la cererea pacientei, dar nu pentru motive de afectare a mamei sau de suferinţă fetală. Aceasta se poate efectua conform legislaţiei în cazul sarcinilor sub 14 săptămâni cronologice sau 12 săptămâni gestaţionale, adică în trimestrul I de sarcină.

”Prin urmare, având în vedere cele expuse, opinăm că întreruperea sarcinii la cererea pacientei, având la baza analiza medicului curant de specialitate, constituie o intervenţie medicală care nu suportă amânare şi se circumscrie excepţiilor prevăzute de Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9490 din 04.10.2021, prelungit prin Ordinul nr. 9632/02.11. 2021 până la data de 17.11.2021, inclusiv”, transmite DSU în adresa semnată de Arafat şi datată 19 noiembrie, conform Digi 24.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen şi alte organizaţii neguvernamentale au cerut, la finalul lunii octombrie, printr-o scrisoare, lămuriri despre accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină în spitale şi să nu rămână la latitudinea medicilor decizia de a considera aceste intervenţii o urgenţă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati