Raed Arafat dă asigurări că mai sunt locuri la Spitalul Colentina

0
67
raed arafat
Facebook / Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că 3.000 – 4.000 de cazuri de infectări pe zi înseamnă un impact major asupra capacităţilor din spitale şi secţiile de terapie intensivă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că ar putea fi luate şi alte măsuri speciale în lupta cu pandemia, scrie spotmedia.ro.

„Una din măsurile de care a declarat şi domnul prim-ministru că este sub analiză este măsura de restricţionare a circulaţiei, a mişcării după o anumită oră în noapte, cum au făcut unele ţări precum Franţa. Este o măsură în analiză, să vedem dacă se va impune, în ce condiţii şi pe ce localităţi se va impune în sensul în care să se reducă mişcarea după o anumită oră în noapte până dimineaţa”, a afirmat Raed Arafat.

Spitalul Colentina mai are capacitate

El a menţionat că Spitalul Colentina va primi pacienţi COVID-19 pe toate locurile pe care le are.

„Spitalul Colentina, pe care noi l-am desemnat ca spital COVID, dar încă mai avem până ajungem la capacitatea maximă de primire, dar sper să îl vedem cât mai repede să primească pe toate locurile pe care le are pacienţi COVID care au nevoie de asistenţă medicală alta decât ce pot să primească numai la domiciliu din partea medicului de familie sau printr-o reţetă care să o primească şi să fie trataţi la domiciliu.

Una din măsurile la care putem ajunge, şi Belgia a ajuns la ea, este o măsură a restricţionării unor activităţi selective pentru a putea primi cazurile mai multe care ajung acum pe linia COVID pentru o perioadă scurtă de timp până se stabilizează situaţia. Nu am pus această problemă acum să luăm astfel de decizii, dar oricând poate să fie obligatorie prin modul în care evoluează situaţia”, a completat Arafat.

Declarația vine după ce directorul medical al Spitalului Colentina Victor Cauni a anunţat că nu mai există niciun pat liber în secţiile de terapie intensivă ale spitalului.

Ce spune despre lipsa de personal medical

Şeful DSU s-a referit şi la o altă problemă, cea a lipsei personalului medical şi a precizat că Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă prin care medici rezidenţi vor fi angajaţi temporar, iar apoi vor putea fi transferaţi pe posturile vacante fără concurs.

„Un alt aspect este resursa umană şi poate că aţi auzit că la nivelul Guvernului s-a citit într-o primă lectură ordonanţa de urgenţă care prevederea crearea unui corp de medici, ţinta sunt medicii care au terminat specialitatea şi nu au loc de muncă, aici vorbim de ATI, urgenţă, infecţioase, epidemiologie, radiologie, pneumologie.

Urmează ca aceşti medici să îi angajăm temporar, pe câteva luni în cadrul spitalului MAI, vor fi sub coordonarea directă a direcţiei de sănătate publică şi vom reuşi poate să îi trimitem unde avem lipsă de medici, urmând ca la finalul perioadei respective ei să aleagă unde vor meargă şi să fie transferaţi pe posturile vacante pe care le aleg fără să mai primească să dea concurs”, a mai declarat Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.