Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că anunţul unor medici de familie că ar putea taxa consultaţiile ar pune presiune pe cetăţeni, el afirmând că nu este corect acest lucru, mai ales că, după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial, potrivit news.ro.
Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Drobeta Turnu Severin, despre faptul că medicii de familie din Cluj, Galaţi şi Mureş au anunţat că ar putea fi taxate consultaţiile.
“Nu ştiu dacă este corectă această abordare. Întreaga activitate medicală, de acordare a asistenţei medicale este finanţată de Casa Naţională de Asigurări de Sanătate prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Sunt structuri care sunt independente din punct de vedere financiar de Ministerul Sănătăţii, dar, mod evident, Casa Naţională cred că are în vedere soluţii pentru completarea plăţii din luna noiembrie, care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară, doar parţial. Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema”, a afirmat Rafila.
El a precizat că nu crede că se va ajunge la o astfel de situaţie.
“Nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie. Mi se pare o situaţie care pune presiunea pe cetăţeni şi nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an, mai ales după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial şi cred că se poate găsi o soluţie, dar, repet, trebuie aici ca această soluţie să fie discutată de reprezentanţii medicilor de familie sau altor prestatori de servicii medicale cu cei cu care au încheiat contractul, respectiv reprezentanţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a transmis ministrul Sănătăţii.