Rafila: Nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor. Transportul în comun e o problemă

0
330
captura foto Youtube - Mediafax Ro

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că transmiterea noului coronavirus în școli e limitată, dar că există probleme din cauza transportului în comun. El recomandă autorităților să ceară companiilor să decaleze programul angajaților, măsură care ar da rezultate mai bune decât o eventuala carantină locală în București, potrivit digi24.ro.

Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizie și asta duce la răspândirea numărului de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.

Cu cât ai mai multe cazuri, ai o tranmsitere comunitară mai intensă și asta face cefectul de multiplicare să fie mai rapid. Și chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, lucrul acesta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt și trebuie o gândire și pe termen lung. Ce se întâmplă dacă avem în continuare o creștere a nmărului de cazuri? 5 la sută merg la ATI și avem și o mortalitate de 3 la sută. Sunt cifre bazate pe evaluările făcute și în alte țări și strategia trebuie să fie bine adaptată și predictivă, trebuie să ofere soluții pentru ce urmează să se întâmple”, a adăugat el.

Rafila spune că măsurile luate acum, o săși arate rezultatele abia peste două săptămâni. Aceasta, în condițiile în care creșterea numărului de infectări este foarte rapidă, iar transmiterea comunitară se extinde.

Rafila spune că măsurile de carantinare locală sunt eficiente doar dacă țintesc exact zonele unde se constată o transmitere mai intensăEa comentat astfel o declarație a prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, care vorbea de o posibilă intrare în carantină a Capitalei, dacă numărul cazurilor crește foarte mult.

Discutam despre școli și eu spuneam că transmiterea e limitată acolo, în schimb transportul în comun, am văzut imagini de la stația de metrou Unirii unde erau 3.000 de persoane. Acolo am o problemă. Și atunci, înainte de carantină, aș face un apel către toți agenții economici să stabilească programe decalate pe durata a două ore și atunci distanțăm transportul, decongestionăm mijloacele de transport și o să putem să vedem rezultate mai spectaculoase și mai bune decât să închidem toate activitățile”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.