„Raymonda”, premieră de balet pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 9 aprilie 2022, începând cu ora 18:30, premiera de balet „Raymonda”, de Alexander Glazunov, spectacol montat pentru prima dată în istoria centenară a instituției.

Regia și adaptarea coregrafică poartă semnătura lui Maki Asami, coregrafia originală aparține lui Marius Petipa. Maestrul de repetiții care s-a ocupat de montarea acestui spectacol pe scena Operei Naționale București este Takako Nishikawa. Costumele au fost create de către Viorica Petrovici, iar decorul de Adrian Damian. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.â

„Raymonda” este un balet compus din trei acte, trei scene și un prolog. Titlul a avut premiera mondială pe 7 ianuarie 1898, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, pentru ca doi ani mai târziu să fie dansat la Moscova pe scena teatrului Bolshoi.

„Raymonda” este una dintre capodoperele baletului clasic, un spectacol cu temă romantică în care iubirea triumfă. Deși, pentru Marius Petipa a fost ultima sa realizare, „Raymonda” reunește și prezintă toată ingeniozitatea, expertiza și măiestria coregrafului. În ceea ce îl privește pe compozitorul Alexander Glazunov, titlul a reprezentat prima sa experiență în muzica de balet, care mai târziu s-a dovedit a fi un succes important al moștenirii sale.

Spectacolul „Raymonda” spune povestea unei prințese care își așteaptă logodnicul plecat în cruciade. Eșarfa este simbolul iubirii lor și, totodată, simbolul întregului spectacol. Intriga este influențată ca formă de tragedia greacă și reflectă opiniile filosofilor din secolul al XIX –lea: lupta pentru supremația religioasă și otrava morală pe care o creează; credința în lumea metafizică și în viitor; nevoia de cavalerism și dreptate si creșterea conștiinței individuale de sine – prin puterea răscumpărătoare a iubirii și a devotamentului.

Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc în zilele de 10, 13 și 15 aprilie, ora 18:30.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati