Reacția BOR, după ce Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că face o nouă slujba de Înviere

Conducerea Bisericii se delimitează de decizia luată de Arhiepiscopia Tomisului de a organiza slujba de Înviere în noaptea de 26 mai. BOR afirmă că este o decizie proprie, luată de arhiepiscopie, în baza „principiului autonomiei eparhiale”.

„Decizia Permanentei Arhiepiscopiei Tomisului comunicată astăzi (miercuri – n.red.) este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral, dar exclusiv, de ierarh și de acest for bisericesc local.

Nutrim speranța că hotărârile comunicate de Arhiepiscopia Tomisului vor putea fi împlinite cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.

În același timp, reamintim că slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română și că, în ciuda contextului extrem de aspru creat de pandemie, lumina sfânta a ajuns la foarte mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumina în sufletele noastre ale tuturor!”, este reația oficială a BOR remisă presei, scrie Ziare.com.

Poziția a fost adoptată în contextul în care ieri s-a aflat că Arhiepiscopia Tomisului a decis că, în noaptea de 26/27 mai, să ofere credincioșilor Lumina Învierii că în noaptea de Paște, având în vedere că atunci, din cauza stării de urgență, oamenii nu au putut participa la slujba religioasă.

Arhiepiscopia susține că acest lucru este posibil, deoarece pe dată de 27 mai este Încheierea praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede același început că în Noaptea Învierii.

Arhiepiscopia Tomisului susține că Învierea Domnului are consacrată o slujba specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, iar anul acesta, că urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa la această slujba și dorește să repare acest neajuns.

De asemenea, Arhiepiscopia a mai precizat că arhiereul locului poate rândui zile de post, conform canoanelor bisericești și cu rânduiala Odovaniei Învierii practicată în Biserica Ortodoxă a Greciei.

Amintim că, potrivit Patriarhiei Române, pe durata stării de alertă, slujbele în exteriorul lăcășurilor de cult se pot organiza cu oricâti credincioși, cu condiția că aceștia să poarte masca și să respecte regulile de distanțare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati