Reacția BOR la cazul ÎPS Teodosie: „Sancţionarea şi combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este o datorie morală”

0
278

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat, referitor la începerea urmăririi penale de către DNA a arhiepiscopului Teodosie, că sancţionarea şi combaterea oricărui caz de corupţie reală reprezintă în primul rând o datorie morală.

„Autorităţile judiciare, ca şi cele bisericeşti sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupţie reală. Sancţionarea şi combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală.

Una a cărei împlinire onorează şi a cărei neîmplinire dezonorează.

Legea civilă şi legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunităţii, inclusiv ecleziale”, a afirmat reprezentantul BOR.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de DNA, în acelaşi dosar este urmărit penal şi un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie (…) ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică ‘înţelegerea’ respectivă”, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, suma de 800.000 lei urma să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.