Reacția Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, despre rata absorbției fondurilor europene: Există un decalaj între momentul în care se solicită decontarea unei sume și cel în care este rambursată

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș, a reacționat, luni, după informațiile publicate de Ecopolitic despre rata absorbției fondurilor europene. Instituția spune că mecanismul de decontare a fondurilor europene presupune mai multe etape succesive de transmitere a documentelor, iar parcurgerea acestor etape presupune timp, existând un decalaj între momentul în care se solicită decontarea unei sume și cel în care este rambursată.

  • Comisia Europeană i-a transmis o scrisoare ministrului Boloș prin care-l anunța că rata de absorbție a Fondurilor Europene, din ciclul financiar 2014-2020, este de doar 67%, potrivit unui document obținut în exclusivitate de ecopolitic.ro.

”Mecanismul de decontare a fondurilor europene presupune mai multe etape succesive de transmitere a documentelor aferente sumelor cheltuite pentru implementarea proiectelor. Sumele autorizate de Autoritățile de Management/ Organismele Intermediare pentru a fi achitate beneficiarilor sunt cuprinse ulterior în aplicații de plată transmise Autorității de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor. După verificările de rigoare, documentele aferente sunt transmise Comisiei Europene. La rândul său, Comisia verifică aceste documente și ulterior rambursează fondurile”, a transmis luni Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministerul arată că ”parcurgerea acestor etape presupune timp, existând un decalaj între momentul în care se solicită decontarea unei sume și cel în care este rambursată”.

”Tocmai de aceea, criteriul cel mai relevant pentru a evalua gradul de absorbție al unui stat este valoarea sumelor pe care Autoritățile de Management le achită către beneficiari. Iar aici, stadiul absorbției este de 75,10%. Până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) sunt la aproximativ 75,08% din alocarea UE aferentă acestor programe. 67% este doar valoarea cererilor de plată rambursate”, spune ministerul.

Până în prezent, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaționale, întrucât valoarea aplicațiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli, mai arată MIPE.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati