Recensământ 2022. Ce nu trebuie să faci dacă recenzorul îţi vine acasă

Aproximativ 20.000 de recenzori vor bate la ușă, în perioada următoare. Refuzul de a oferi informații se amendează, însă există anumite reguli pe care recenzorul trebuie să le respecte.

Recensământul online s-a încheiat cu rezultate surprinzător de bune pentru autorități, 47% din populația țării completând deja formularele în format electronic.

Recenzorii nu trebuie să solicite actele de identitate ale persoanelor recenzate

Pentru cei care încă nu s-au recenzat, există varianta clasică, în care angajați ai direcțiilor județene regionale de statistică vor merge din ușă în ușă. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date eronate se pedepsește cu amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

Pe de altă parte, important de știut este faptul că recenzorii nu au voie să vă solicite actele de identitate, ba chiar o astfel de cerere ar trebui să vă trezească unele suspiciuni.

Pe de altă parte, recenzorii pot solicita date de identificare (cod numeric personal), care pot fi comunicate verbal, fără ca aceștia să aibă acces direct la actele respective.

Nu invitați recenzorii în interiorul casei

Pe de altă parte, recenzorii trebuie să se prezinte și să-și lase la vedere legitimația și buletinul.

„Recenzorii trebuie să aibă o ținută corectă, un limbaj educat, politicos, în așa fel încât să nu fie ostil cu persoanele pe care le recenzează. Deci, niște chestiuni minimale de comportament. În plus, ei toți au asupra lor o legitimație. O legitimație pe care sunt trecute și datele sale de pe actul de identitate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati