În prima zi de Paște din acest an, sărbătorită în aceeași zi și de catolici, dar și de ortodocși, consumul de energie electrică a ajuns la un minim istoric, scrie Economica.net, preluată de HotNews.ro. Pe fondul sărbătorii, dar și al vremii bune de afară, consumul de energie electrică a scăzut duminică în jurul orei 12:40 sub pragul de 2.600 de MW. Într-o zi obișnuită, consumul este de 7.000 de MW.
Consumul național de energie electrică a scăzut sub nivelul de 2.800 MW aproape de miezul zilei de Paște, potrivit datelor Transelectrica. Și a continuat să scadă până aproape de nivelul de 2.500 MW, notează Economica.net.
Duminică, în jurul orei 14:30, consumul național de energie se menținea scăzut, însă nu coborâse sub pragul de 2.500 MW. Hidroelectrica și-a redus injecția în sistem la probabil cel mai mic nivel de la înființarea companiei, 256 MW, conform sursei citate anterior.
La ora 12:30, datele Transelectrica arătau și că parcurile fotovoltaicele și-au redus din puterea debitată în Sistemul Energetic Național.
„Totul funcționează în parametri, nu sunt probleme la nivelul sistemului energetic național. Măsurile luate au limitat sever producția de energie electrică, în linie cu un consum la un nivel minim istoric”, a spus duminică, contactat de HotNews.ro, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Anterior, cel mai mic consum din istoria recentă a țării a fost înregistrat în 5 mai anul trecut, tot de Paște, 2.896 MW, conform Economica.net.
Măsuri luate de autorități pentru a evita o pană de curent
Autoritățile au anunțat încă de la începutul săptămânii că au luat o serie de decizii prin care sistemul energetic să fie echilibrat, pentru că se așteptau ca în zilele în care românii sărbătoresc Paștele consumul de energie electrică să scadă.
Dispeceratul Energetic Național din cadrul Transelectrica a luat măsuri pentru fiecare tip de producător, pentru a reduce producția:
- Hidroelectrica – se pot opri grupuri, astfel încât producția să fie cât mai aproape de zero
- Nuclearelectrica – la nevoie se va face reducere de putere de 20-40%, dacă situația o va impune, dar încercăm să nu afectăm activitatea celor două reactoare, pentru că sunt grupuri destul de rigide.
- Complexul Energetic Oltenia va funcționa cu două grupuri a câte 80 MW, deci 160 MW în total.
- Elcen va opri unitățile care produc energie electrică.
Pentru a crește consumul, Hidroelectrica va pune în funcțiune pompele pe care le deține, ceea ce va contribui cu 50 MW, iar bateriile de 400 de MWh care există în sistem se vor încărca și vor ajuta la echilibrare.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că a vorbit și cu președintele Asociației Prosumatorilor, care le-a recomandat prosumatorilor să oprească invertoarele, ceea ce înseamnă că prosumatorii nu mai livrează electricitate în rețea și consumă în gospodărie energia produsă de propriile panouri fotovoltaice.