Rectorul SNSPA: Rectorii nu ar trebui să facă parte din componenţa CNATDCU

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, susţine că procesul de selecţie a noilor membri ai Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru mandatul 2020-2024, trebuie să ia în considerare şi aspectele etice care ţin de cumulul de funcţii în zona universitară, pentru a evita situaţiile de conflict de interese sau incompatibilităţi.

În acest sens, Remus Pricopie apreciază că rectorii nu ar trebui să facă parte din componenţa CNATDCU, o structură consultativă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

„Tema conflictului de interese şi a cumulului de funcţii în zona universitară revine constant în dezbaterea publică, aducând în prim-plan atât o problemă de legalitate, cât şi una de etică. În ceea ce mă priveşte, am spus-o de mai multe ori cât se poate de explicit: un rector nu se poate ocupa simultan şi de universitate, şi de politică. Şi nu mă refer la dreptul oricărui cetăţean de a se exprima public pe teme politice, adică pe chestiuni ce privesc funcţionarea şi organizarea comunităţii din care face parte, ci la deţinerea unor funcţii politice, precum cea de deputat sau senator, sau la diferite alte funcţii din zona Ministerului Educaţiei.

Spre exemplu, rectorii nu ar trebui să facă parte din CNATDCU. Consiliul consultativ al ministrului Educaţiei trebuie să fie constituit după principii clare şi transparente.

În ceea ce priveşte dorinţa unor rectori – exprimată (aproape) public – de a face parte din acest consiliu sau din comisiile de specialitate, cred că ar fi nu doar nepotrivit, ci şi ilegal. Rectorii ar trebui să evite astfel de situaţii de conflict de interese şi/sau incompatibilităţi de natură politică sau de altă natură, prin acumularea simultană a mai multor poziţii de putere, în cadrul unor structuri de decizie ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Recomand doamnei ministru ANISIE ca noul CNATDCU să fie constituit nu doar pe baza competenţei, ci şi pe baza unor criterii etice, pentru a evita conflictul de interese sau incompatibilităţile”, a spus Pricopie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati