În fiecare an, la data de 3 decembrie, este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, iar Centrul de Sănătate „Sfântul Nectarie” oferă servicii gratuite de recuperare medicală.
Anul acesta, s-au primit un număr de 96 de solicitări din partea cetăţenilor din comunitate pentru recuperare medicală gratuită.
„Un program personalizat de recuperare medicală poate ajuta orice om în suferinţă să-şi atingă potenţialul maxim şi să revină cât mai curând la o viaţă lipsită de durere!” aşa îşi încurajează pacienţii doamna Nida Cojan, medic primar de recuperare medicală.
Cele mai frecvente afecţiuni care sunt tratate la recuperare medicală sunt: boli reumatismale (artroză, poliartrită reumatoidă, etc), tulburări de statică vertebrală (scolioză, cifoză), tulburări neurologice la copii şi adulţi (AVC, paralizie cerebrală infantilă), afecţiuni post traumatice (fracturi).Terapia individuală se realizează în urma unui consult, iar serviciile pot fi decontate şi prin CNAS, în limita plafonului alocat.
Centrul de Sănătate „Sfântul Nectarie” se află în Bulevardul Uverturii nr. 81, Sector 6 (cartier Militari). Informaţii suplimentare sau programări puteţi obţine la 031.9593 sau www.nectarie6.ro.
În România, cadrul pentru promovarea şi protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi a fost creat prin Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 şi semnată de România la 26 septembrie 2007.
În prezent, în Capitală, domiciliază 73.522 de persoane cu dizabilităţi, conform datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii. Numărul este în creştere faţă de anii trecuţi, iar Bucureştiul conduce detaşat, fiind urmat de judeţele Prahova, Argeş şi Iaşi. Din totalul de 861.016 persoane cu certificat de încadrare în grad de handicap existente la nivelul întregii ţări, un procent de 98% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent şi 2% sunt instituţionalizate.
Astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități