Regiunea București-Ilfov, în topul european ca PIB/locuitor

Regiunea București-Ilfov figurează în topul regiunilor europene NUTS 2 ca PIB/locuitor calculat în 2021 la paritatea puterilor de cumpărare standard, potrivit datelor publicate de Eurostat. Precizăm că este vorba despre date definitive (PIB-ul este revizuit sistematic și rămâne „bătut în cuie” la doi ani după anul calendaristic la care se referă iar valorile prezentate au fost ajustate în funcție de nivelul prețurilor din fiecare țară), scrie Financial Intelligence.

Notă metodologică: NUTS 2 este clasificarea de bază la nivelul UE pentru politicile regionale (abrevierea vine din lb. engleză – Nomenclature of territorial units for statistics și reprezintă un standard european implementat în 2003). De la 1.01.2021 există 92 NUTS 1 (regiuni socio-economice majore, 4 în cazul României), 242 NUTS 2 (8 la noi) și 1.166 NUTS 3 (diviziuni administrative mai mici pentru diagnoză specifică, cele 41 de județe și Bucureștiul în cazul României).

Pentru simplificare, am prezentat clasamentul după orașele cunoscute publicului larg și nu după denumirea regională, inclusă în paranteză. Menționăm că am dat deoparte, din cele bogate 10 regiuni în funcție de PIB/locuitor, cele trei regiuni care au consemnat valori disproporționat de ridicate din motive speciale.

În cazul Luxemburgului, aflat între Franța, Germania și Belgia, rezultatul economic este obținut în mare măsură de cetățeni din țările vecine dar se raportează doar la populația rezidentă iar PIB-ul celor două regiuni irlandeze este majorat artificial prin raportarea performanțelor unor multinaționale bazate aici pentru avantaje fiscale sau mutate după Brexit, din motive de oportunitate.

Foarte probabil, nivelul de trai existent în două din cele trei regiuni de tip NUTS 2 ale Irlandei este ceva mai scăzut decât în regiunea capitalei noastre dar este posibil ca în Luxemburg să se ajungă la o situație mai bună. Cert este că, oricum, Bucureștiul prinde top 10 al UE în ceea ce privește situația materială a locuitorilor, ceea ce este suprinzător.

Desigur, este vorba despre o medie statistică și nu despre o realitate care să acopere majoritatea locuitorilor dar locul ocupat apare drept remarcabil, chiar dacă se disting în același context alte două capitale din fostul bloc socialist, Praga, situată imediat după Bruxelles (capitala de facto a UE) și Varșovia, care ne urmează îndeaproape.

Din păcate, locul foarte bun ocupat de capitala unei țări plecate de la cel mai mic PIB/locuitor la momentul aderării, este însoțit de valori cu mult mai reduse în toate celelalte regiuni, față de care discrepanța este majoră. Restul României figurează între 15.800 €/loc. pentru regiunea Nord-Est (județele Iași, Vaslui, Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău) și 24.300 €/loc. în cazul regiunii Vest (Timișoara, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara). Adică undeva între mai puțin de 30% din nivelul de trai „capitalist” în primul caz și doar 45% în cel de al doilea. De altfel, cuplul București-Ilfov se află pe post de insulă de bunăstare în mijlocul regiunii Sud-Muntenia, unde nivelul PIB/loc. este de aproape trei ori mai redus (18.400 €).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati