REGULI SANITARE în universități. Ce se întâmplă cu studenții din cămine, confirmați cu COVID

Studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu dacă fac asta cu mașina personală și nu cu mijloace de transport în comun, potrivit unui nou ordin al miniștrilor Sănătății și Educației.

Documentul care se aplică de azi în toate universitățile de stat și private din România, prevede că dacă un student care este cazat în caminele unei facultăți este depistat pozitiv, acesta se poate izola fie la spital, fie acasă, dacă pleacă cu mașina personală spre domiciliu, scrie EduPedu.ro.

“Studentul confirmat se va izola în unitățile de izolare și tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu condiția ca deplasarea până la acesta să se facă cu mijloc de transport personal și nu cu mijloace de transport în comun”, prevede ordinul citat.

De asemenea, colegii de cameră ai studentului infectat cu noul coronavirus rămân 14 zile în carantină, în cameră, dacă au acolo grup sanitar propriu.

“Contacții de cameră ai studentului confirmat vor fi carantinați în camera de cămin, cu condiția ca aceasta să aibă grup sanitar propriu. În cazul în care nu are grup sanitar propriu, vor fi carantinați în izolator”, se precizează în actul normativ.

Vezi și: ULTIMA ORĂ / O școală din Sectorul 4 a intrat în scenariul roșu de funcționare – întreaga activitate didactică s-a mutat exclusiv în sistem on-line pentru următoarele 14 zile

“Pentru studenții aflați în carantină se vor găsi soluții punctuale pentru a li se furniza alimentele la ușa camerei”, mai prevede ordinul de ministru.

Studenților le este măsurată temperatura la intrare – nu trece nimeni cu peste 37,3oC

O noutate este și revenirea la “termometrizare”, după ce în forma inițială această monitorizare nu era inclusă, iar în învățământul preuniversitar a fost eliminată.

Potrivit noului act normativ, “la intrarea în clădirea instituției de învățământ se recomandă să se realizeze termometrizarea cu un termometru noncontact de către o persoană desemnată, instruită în acest sens; nu vor avea acces persoanele cu o temperatură mai mare de 37,3oC”.

Cazurile suspecte la examen – “soluționate punctual”

Apare un nou concept de tratare a cazurilor de persoane suspecta de COVID în acest document. Este vorba despre “soluționarea punctuală”, concept care se regăsește și în privinț asigurării alimentelor la ușa camerei de cămin pentur cei carantinați. La capitolul organizarea examenelor, actul descrie faptul că “fiecare instituție de învățământ superior va decide modalitatea de organizare a examenelor, cu respectarea regulilor generale privind accesul, fluxurile de circulație și distanțarea fizică”.

“Cazurile în care temperatura studentului depășește 37,3oC vor fi soluționate punctual fie prin reprogramare, fie prin asigurarea unui spațiu separat, destigat examinării studentului.

Purtarea măștii este obligatorie, dar studenții la actorie și muzică pot sta fără

“Pentru instituțiile de învățământ superior vocaționale (canto, actorie, insturmente muzicale de suflat), studenții pot renunța temporar la masca facială atunci când interpretează actul artistic, cu condiția asigurării unei distanțe fizice de minimum 3 m între persoane”, se arată în document.

Universitățile stabilesc ce scenariu vor

Actul normativ aduce și o altă inovație, aceea că universitățile stabilesc ce scenariu vor, pe baza autonomiei universitare și “cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic”.

În fundamentarea deciziei, instituţia de învăţământ superior va utiliza următorul raţionament:

  1. Dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta la nivelul instituţie de învăţământ superior între scenariul 1 (unu), scenariul 2 (doi) sau scenariul 3 (trei), în funcţi de specificul fiecărei instituţii de învăţământ superior în parte;
  2. Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori – instituţia de învăţământ superior în funcţie de specificul său, va putea opta pentru aplicarea scenariului 2 (doi) sau al scenariulu 3 (trei);
  3. La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, CJSU/CMBSU va realiza o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi de numărul de focare existente în unităţile de învăţământ, respectiv în instituţiile de învăţământ superior din localitate, precum şi de alte criterii de risc, CJSU/CMBSU va transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetării recomandarea ca instituţia de învăţământ superior să suspende activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ (scenariul 3), acestea urmând a se desfăşura online/prin intermediul tehnologiei şi al internetului, respectiv a fi reprogramate, în cazul celor care nu se pot desfăşura astfel.
  4. În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul instituţiei de învăţământ superior se vor aplica criteriile de suspendare a activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ superior din prezentul document, activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor de la respectiva formaţie de studiu/din clădirea respectivă/din facultate/din campusul universitar sau de la nivelul întregii instituţii de învăţământ superior putând fi suspendate pentru 14 zile, acestea urmând a se desfăşura online, respectiv a fi reprogramate, în cazul celor care nu se pot desfăşura astfel”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati