Regulile pentru noul an școlar: „După 6 la mie incidență nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, au susținut o conferință comună de presă miercuri, 1 septembrie, pentru a anunța noile reguli pentru deschiderea anului școlar.

Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie într-o localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestei rate, toți elevii vor intra în învățământ online, cu excepția învățământului special.

Măsurile incluse în ORDINUL COMUN 

Principalele modificări anunțate de Sorin Cîmpeanu:

– Scenariile stabilite sunt cunoscute. Până la 6 la mia de locuitori în localitate, toate creștele, grădinițele și școlile funcționează fizic. După depășirea ratei rămân deschise creșele și grădinițele. Toți elevii intră în online, cu excepția învățământului special.

După 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale. Sunt prezentate în documentul pe care l-am pus la dispoziția presei, care este în formă finală.

– Orele de educație fizică se pot derula fără mască în spațiile închise până la rata de 2 la mie.

Principalele modificări anunțate de Ioana Mihăilă:

– Măsurile de prevenție de mențin: distanțare fizică, aerisire a spațiilor închise din școală, în special locurile de luat masa și sălile de sport, purtarea măștii în spațiile din interior, recomandăm purtarea măștii medicale, dar sunt permise și măștile textile dacă acoperă complet nasul și bărbia. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special.

– Continuăm să testăm în școli și ne pregătim să vaccinăm în școli. Când apare un caz pozitiv, fie că e simptomatic, fie că DSP sau părintele a anunțat școala că unul dintre copii s-a pozitivat, atitudinea este, dacă vorbim de învățământul preșcolar, sau până la clasa a VI-a inclusiv, ca elevii din clasa respectivă să intre în online timp de 14 zile. Începând cu ziua 8 se poate reveni prin testare antigen rapidă, dacă rezultatele acestor teste sunt negative. Testarea în ziua 8 se organizează în școli, de către personalul medical al școlilor, sau prin mobilizarea echipelor DSP.

– În cazul în care există părinți care refuză testarea în ziua 8, se continuă în online până în ziua 14.

– Pentru clasele a VII-a, a VIII-a, și pentru liceu,, la apariția unui caz pozitiv în scoală, există două situații, dacă copiii au fost vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, pot continua să meargă fizic, ceilalți trec în online.

– Vaccinarea se poate face cu personalul școlii, dacă există. Dacă nu, vaccinarea se face prin DSP, cu echipă mobilă. Dacă o școală din mediul urban are în proximitate un centru de vaccinare, atunci se vor vaccina acolo.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati