Republica Moldova instituie starea de urgență în sectorul energetic

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat, miercuri, că va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, începând de joi, 20 ianuarie.

Gazprom a refuzat cererea Moldovei de a reprograma plata avansului pentru livrările cu gaze din ianuarie. Această decizie îi va forța pe moldoveni să declare starea de urgență în sectorul energetic, a afirmat guvernul de la Chișinău miercuri.

Gavrilița a anunțat că Gaprom a trimis încă de marți o scrisoare subsidiarei sale din Republica Moldova – Moldovagaz – în care anunță că va sista livrarea de gaze către Republica Moldova, în cazul în care aceasta nu va achita integral, până pe 20 ianuarie, consumul pentru prima jumătate a lunii curente, scrie G4Media.

”Suntem întiințați că există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale”

Acest lucru ar permite Executivului să poată transfera către Moldovagaz în avans bani pentru factura Gazpromului pe luna ianuarie și februarie, precum și amânarea TVA-ului de către Moldovagaz către stat, astfel ca Moldovagaz să poată acumula bani pentru a plăti factura către Gazprom.

Gazprom deține pachetul majoritar de 64 la sută din acțiunile Moldovagaz, ceea ce face din compania din Moldova o subsidiară a gigantului rus, mai spune sursa citată.

„Cu alte cuvinte, avem o scrisoare oficială prin care suntem întiințați că există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale. Aceasta se întâmplă pentru că Moldovagaz, care acționat majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom în loc să vină cu măsuri pentru societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze. Vă reamintesc că în anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative (datorii) pe perioada de iarnă care erau achitate în următoarele luni”, a declarat Gavrilița.

Ea a mai spus că, în prezent când prețurile sunt „anormal de înalte”, Gazprom nu mai acceptă asemenea practici, chiar prevederile contractuale au rămas aceleași.

În aceste condiții, guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova și de aceea se vede obligat să intervină.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati