Cutremurul cu magnitudinea 5,4 grade, produs luni după amiază în zona Vrancea este cel mai puternic din 2024, însă Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise) explică de ce, deși pare o magnitudine mare, seismul nici nu se poate compara cu cel devastator din 1977.
Re:Rise a publicat, într-o postare pe pagina de Facebook, mai multe informații despre cantitatea de energie care se eliberează în timpul unui cutremur.
- Astfel, potrivit sursei citate, mai multe cutremure mai mici „nu detensionează plăcile suficient, cât să putem spune că un posibil viitor cutremur mare va fi, astfel, amânat”.
Astfel, conform calculelor făcute de Re:Rise, un cutremur de Mw 5,2 (estimarea inițială a cutremurului de luni, făcută de INFP) este de două ori mai mic decât unul de 5,4.
„În termeni de cantitate de energie eliberată, cutremurul de ieri după-masă a fost de 1.000 de ori mai mic decât cel din 1977. Ar fi nevoie, deci, de 1.000 de astfel de cutremure pentru a elibera energia unui cutremur de magnitudinea celui din 1977”, a explicat Re:Rise.
- Cutremurele mici nu trebuie să fie un motiv de panică, explică asociația.
„Ele sunt o reamintire a faptului că ne aflăm într-o zonă activă seismic care generează atât cutremure mici, cât și – din când în când – cutremure mari”.
Conform specialiștilor, pregătirea rămâne cea mai eficientă soluție.
- ”Planul de întâlnire cu cei dragi și proviziile de urgență, precum și ancorarea obiectelor de mobilier sunt cele mai simple lucruri pe care le putem face pentru a ne spori reziliența seismică la nivel de individ, locuință și societate. Intrați pe 𝐟𝐢𝐢𝐩𝐫𝐞𝐠𝐚𝐭𝐢𝐭.𝐫𝐨 pentru ghidurile oficiale pentru situații de urgență.”, completează sursa citată.