Un restaurant din Sectorul 5 al Capitalei a fost închis temporar de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi amendat cu 20.000 de lei, printre neregulile găsite aflându-se spaţii frigorifice neigienizate, cu rugină şi mucegai, produse care nu aveau menţionată data limită de consum, alimente depozitate pe jos, se arată în comunicat, potrivit agenției de presă news.ro.
ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că în urma unei sesizări pe o reţea de socializare, comisarii instituţiei au verificat Restaurantului Excellence, din sectorul 5 al Capitalei, administrat de Selenium Expres Service SRL. Sloganul restaurantului este ”Mâncare ca-n basme la tine-n cartier”, conform site-ului oficial.
Abaterile constatate de comisari, conform spuselor acestora, au fost: utilizarea unor materii prime, semipreparate şi preparate finite fără elemente de identificare şi caracterizare şi fără data limită de consum, pentru a se putea stabili conformitatea acestora; nerespectarea regimului de temperatură al produselor, respectiv preparate finite calde depozitate în spaţiul frigorific, faţă de minimum + 60 grade C, cât ar fi fost conform reglementărilor; utilizarea unor spatii frigorifice total neigienizate şi a unor sisteme de ventilaţie aferente, cu zone ruginite, mucegai si chedere rupte; folosirea unor tăvi de copt degradate, ustensile de bucătarie neprofesionale cu grad ridicat de uzură, bureţi de sârmă pentru curăţat vase, colectarea reziduurilor în recipiente tip pubele fără capac şi acţionare la picior.
Echipele de control au mai descoperit, susțin acestea, schimbarea stării termice a produselor, folosirea unor legume cu modificări organoleptice de aspect consistentă şi culoare, depozitarea produselor alimentare direct pe paviment, folosirea grătarului total neigenizat, cu arsuri masive şi depozite grosiere de resturi alimentare, nerespectarea vecinătăţilor în spaţiul frigorific (ouă neigenizate lângă preparate semipreparate din carne), lipsa plaselor pentru insecte, neindicarea în listele meniu a alergenilor şi a produselor realizate din materii prime congelate, utilizarea unor mijloace de cântărire fără verificare metrologică, lipsa autorizaţiei de funcţionare pe anul în curs.
ANPC a decis închiderea restaurantului până la remedierea deficienţelor, amendarea acestuia cu 20.000 de lei şi oprirea definitivă de la comercializare a peste 100 de kilograme de produse alimentare.