Restaurarea picturii murale din Aula Academiei de Studii Economice a fost finalizată

One United Properties (BVB: ONE), dezvoltator imobiliar de proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte din România, s-a implicat în restaurarea celei mai mari fresce de interior din ţara noastră, celebra pictură murală din Aula Magna din Palatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE).

„Istoria negoţului românesc”, pictură murală realizată de artista Cecilia Cuţescu-Storck acum 88 de ani, este unică prin desenul său cu o suprafaţă de peste 100 mp. Restaurarea a început în toamna anului 2021 şi a fost finalizată în luna martie 2022, iar pe 6 aprilie, chiar de Ziua Universităţii, a avut loc evenimentul de dezvelire a picturii restaurate.

„One United Properties a ales să sprijine un important demers al Academiei de Studii Economice din Bucureşti într-un moment important prin care ASE deschide manifestările dedicate celei de-a 110-a aniversări a universităţii. Pentru noi este o bucurie să fim parte din povestea restaurării şi conservării unei opere de artă devenite simbol. Ne dorim să continuăm să ne implicăm în astfel de acţiuni de sprijinire a educaţiei, dar şi a patrimoniului cultural, de care merită să se bucure şi generaţiile viitoare”, a declarat
Andrei Diaconescu, cofondator One United Properties.

Restaurarea picturii murale din Aula Magna a Academiei de Studii Economice este dedicată celei de-a 110-a aniversări a universităţii. Proiectul a restaurat complet această lucrare emblematică şi a fost coordonat de reputatul specialist, prof. univ. dr. Maria Dumbrăviceanu, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Departamentul Conservare şi Restaurare.

„Suntem bucuroşi să putem preda astăzi generaţiilor ce vor veni şi vor admira cu mândrie, peste ani, frumuseţea sa unică, celebra pictură murală „Istoria negoţului românesc” din AULA MAGNA a Palatului ASE. Realizată de Cecilia Cuţescu-Storck, pictura constituie simbolul peste timp al primei universităţi economice a ţării noastre. Ea a fost redată frumuseţii sale iniţiale printr-o necesară, minuţioasă şi complexă procedură de restaurare, susţinută integral de către Partenerul nostru Platinum, One United Properties, căruia îi mulţumim pentru generozitate şi deschidere către mediul universitar, către frumos şi trainic, către adevăratele valori. Mesajul transmis astfel invită la educaţie, normalitate, respect pentru frumos şi istorie, pentru societate”, a adăugat Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Pictura în ulei realizată în perioada 1932-1933 de artista Cecilia Cuţescu-Storck, prima femeie din Europa care ocupă o catedră universitară de artă, ilustrează peste o sută de personaje în mărime naturală, dispuse în şase registre care se succed, ilustrând comerţul românesc de-a lungul timpului. Timp de 6 luni, specialiştii au lucrat la refacerea picturii de peste 100 de mp. Echipa de lucru şi coordonare a proiectului a fost formată din Maria Dumbrăvician (Faber Studio, conf. univ. Dr. UNArte), Cristina Serendan (lect. univ. dr.), Ioana Olteanu (Faber Studio, drd.) şi Laura Hangiu (Faber Studio), toţi specialiştii Faber Studio fiind atestaţi de Ministerul Culturii. De asemenea, sub aceeaşi coordonare, studenţi masteranzi ai Departamentului de Conservare şi Restaurare din cadrul UNArte Bucureşti au contribuit la realizarea documentaţiei de specialitate.

Intervenţia pentru conservare şi restaurare a demarat cu cercetarea suprafeţei murale, a tehnicii în care a fost realizată pictura şi a degradărilor apărute de la ultima restaurare. Identificarea detaliilor tehnologice şi evaluarea stării de conservare, făcute de restauratori, au fost completate la un nivel tehnic superior, de investigaţii fizicochimice realizate de echipa de cercetători a Institutului Naţional de Optoelectronică. Au urmat operaţiunile specifice de conservare şi restaurare, respectiv: stabilizarea peliculei de culoare, curăţarea acesteia, consolidarea suportului, vernisare şi, la final, reintegrarea cromatică.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati