Revista de Antropologie Urbană şi Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice, recunoscute de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice

Rezultatele recent publicate ale evaluării CNCS 2020 din domeniul Ştiinţelor Umaniste încadrează două publicaţii de specialitate ale Muzeului Municipiului Bucureşti, în categoria B. Este vorba despre Revista de Antropologie Urbană şi Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice.

Dr. Adrian Majuru, director MMB şi editor şef al Revistei de Antropologie Urbană:

„De la bun început a fost un proiect editorial inedit pentru România, care a prins viaţă în primăvara anului 2013 şi, de atunci, revista şi-a păstrat cursul, având două apariţii pe an. În acest moment urmează să apară cel de-al 16-lea număr şi totul a fost posibil datorită susţinerii voluntare a autorilor, colegiului ştiinţific şi comitetului de redacţie, care au oferit o parte din munca şi mai ales încrederea lor, acestui proiect ştiinţific. Situaţia revistelor de specialitate în România este destul de nefericită, nu numai din perspectiva finanţării, cât mai ales a accesului la publicare. Revista de Antropologie Urbană, cu o apariţie semestrială, a fost de la bun început destinată celor care îşi doresc performanţă în carieră şi, astfel, părţi din munca lor de cercetare să fie în acest fel cunoscute. Direcţiile de interes ale revistei sunt focalizate pe oraş precum şi relaţionările acestuia cu vecinătăţile mai mult sau mai puţin urbane. Interesează desigur metarmofozele oraşului în decursul istoriei şi prognozele pe care le pot dezvolta societăţile urbane cu amprentă culturală diferită. De aceea, revista are o structură axată pe trei domenii distincte ale antropologiei: socialul, urbanul şi sănătatea (medicina).

Pe plan naţional sunt puţine sau chiar lipsesc contribuţiile teoretice, sintezele cu orizont teoretizant. Este de remarcat nevoia de sinteză fie de prim plan, fie de plan secund. Aceste sinteze sunt ca nişte cărămizi sau trepte, spre cunoaşterea omului, dar câtă vreme nu există un proiect recunoscut de toţi, cu toate eforturile de cercetare care se fac, uneori remarcabile, nu se poate ajunge decât la pavarea selectivă cu aceste cărămizi a uneia sau mai multor alei izolate, fără legătură una cu alta, şi pe care nu le cunosc toţi.
Este stringentă nevoia unor sinteze asupra coordonatelor spaţiului urban românesc, dintr-o viziune nu doar descriptivă, ci deopotrivă prescriptivă, în scopul evidenţierii paralelismelor culturale cu Europa, a rezervelor de dezvoltare urbană, a deficienţelor ce se cuvin cunoscute şi studiate în vederea depăşirii lor. Proiectul nostru editorial îşi doreşte să ofere soluţii de regenerare economică şi socială (urbană), precum şi de remodelare morală (individuală şi colectivă). În plus, astfel de soluţii pot deveni factori activi de modificare a mentalităţilor deficitare (în creştere), manifestate la toate segmentele de vârstă (copii, tineri, adulţi şi oameni în vârstă), determinate de impactul brutal al schimbărilor din ultimii 20 ani.

Şi iată acum că după şase ani de continuă apariţie şi 15 numere publicate, Revista de Antropologie Urbană a fost indexată, recunoscându-se astfel nivelul ştiinţific ridicat al proiectului. Rezultatele recent publicate ale evaluării Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice 2020 din domeniul Ştiinţelor Umaniste ne arată încadrarea Revistei de Antropologie Urbană în categoria B. Mulţumesc colegilor mei din redacţie, apoi mulţumesc membrilor Colegiului Ştiinţific precum şi zecilor de autori care, prin materialele trimise spre publicare, au făcut posibilă această mare realizare pentru Muzeul Municipiului Bucureşti. Pentru că, din acest an 2020, Revista de Antropologie Urbană este asociată proiectelor de cercetare ale Muzeului Municipiului Bucureşti”.

Dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct MMB şi redactor şef al Revistei de Cercetări Arheologice şi Numismatice:

„După un efort de cinci ani, rezultatele recent publicate ale evaluării Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice 2020 din domeniul Ştiinţelor Umaniste ne arată încadrarea Revistei de Cercetări Arheologice şi Numismatice în categoria B. Anterior acestei recunoaşteri academice, Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice (RCAN) a anunţat că oferă publicului un site nou, bilingv (română/engleză), cu informaţii detaliate pentru autori despre sistemul de recenzare şi colegiul editorial, dar mai ales oferă posibilitatea de a accesa întreaga arhivă, sistematizată pe articole individuale, ce include toate numerele revistei.

Revista Cercetări Arheologice şi Numismatice este indexată în Central and Eastern European Online Library şi este onorată să ofere paginile sale pentru găzduirea de noi articole tuturor specialiştilor care îşi propun să transmită rezultate ale unor cercetări originale, să supună dezbaterii opinii, teme şi abordări inovative în domeniul arheologiei şi numismaticii, punând acum la dispoziţie şi această nouă infrastructură online.

Muzeul Municipiului Bucureşti a elaborat acest proiect editorial având menirea de a valorifica prin publicare cercetarea în domeniul arheologiei şi numismaticii cu precădere, dar şi a cercetărilor inter şi pluridisciplinare care şi-au făcut un loc din ce în ce mai important în cadrul studiilor arheologice în decursul ultimilor ani. Publicaţia este un spaţiu de dezbatere ştiinţifică la care participă specialişti din domeniile menţionate şi este deschisă unui spectru larg de abordări, metode şi perspective, pentru studiile care valorifică cercetarea de teren, dar şi pentru cele teoretice.

Mulţumesc colegilor mei din redacţie, managerului Muzeului Municipiului Bucureşti pentru întreaga susţinere acordată necondiţionat publicării acestei reviste, indiferent de dificultăţile apărute de-a lungul timpului, membrilor Colegiului Ştiinţific precum şi tuturor autorilor care prin materialele trimise spre publicare au făcut posibilă această mare realizare pentru Muzeul Municipiului Bucureşti”.

Mai multe detalii găsiţi pe site-urile ambelor Reviste:
https://rev-antropologieurbana.ro/
http://muzeulbucurestiului.ro/rcan.html

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati