141 de țări au votat miercuri rezoluția Organizației Națiunilor Unite, prin care i se cere Federației Ruse să oprească invazia Ucrainei, să își retragă trupele din țara vecină și să asigure că se abține de la alte amenințări cu utilizarea forței împotriva unor state membre ale ONU, a transmis Ministerul de Externe.
Cinci state au votat împotrivă: Federația Rusă, Siria, Belarus, Coreea de Nord și Eritrea.
„Rezoluția reafirmă sprijinul pentru suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limita granițelor sale recunoscute internațional. Textul deplânge în termeni fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, contrară Articolului 2, paragraful 4 al Cartei ONU, cere Federației Ruse încetarea imediată a utilizării forței împotriva Ucrainei și abținerea de la alte amenințări cu utilizarea forței împotriva unor State Membre ONU”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că salută adoptarea rezoluției intitulată „Agresiunea împotriva Ucrainei” și a menționat că România a co-sponsorizat, alături de alte 95 de state, demersul ONU.
„Documentul adoptat de AGONU solicită retragerea imediată, completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei și abandonarea deciziei Federației Ruse privind statutul anumitor zone din regiunile Donețk și Luhansk ale Ucrainei. Statele membre ONU deplâng implicarea Belarus în utilizarea ilegală a forței împotriva Ucrainei”, arată sursa citată.
Totodată, rezoluția ONU pune accentul pe acordarea accesului neîngrădit, rapid și sigur la asistența umanitară pentru cetățenii ucraineni și insistă pentru protejarea civililor, inclusiv personalului umanitar și persoanelor în situații vulnerabile.
„Sunt condamnate încălcările flagrante ale dreptului internațional umanitar și abuzurile în domeniul drepturilor omului provocate prin agresiunea împotriva Ucrainei. Rezoluția cere coordonatorului ajutorului umanitar de urgență al ONU prezentarea, în 30 de zile de la adoptarea rezoluției, a unui raport privind situația umanitară din Ucraina și răspunsul comunității internaționale”, susține MAE.