Rezultate dezastruoase pentru Guvernul PNL Orban / Cel mai mare DEFICIT din istoria României în 2020 – de 9.79% din PIB

Guvernarea PNL Orban și pandemia au provocat cel mai mare deficit bugetar din istorie pentru România în 2020 – de 9.79% din PIB, peste cel din criza din 2008-2009, scrie ecopolitic.ro

  • Deficitul bugetar din 2020 a fost de 101,92 miliarde lei, reprezentând 9,79% din PIB

Până în acest moment, cel mai mare deficit bugetar înregistrat în România a fost cel din 2009, când a avut loc criza economică ce a afectat întreaga lume. Atunci, România avea un deficit de 9,3% din PIB.

  • Firme închise, mai puţini bani din impozitul pe profit

Încasările din impozitul pe profit au însumat 15,99 mld lei în 2020, în scădere cu 9,8% (an/an). În structură, principala componentă – încasările din impozitul pe profit de la agenții economici s-au diminuat cu 5,2% (an/an) , în timp ce veniturile din impozitul pe profit de la băncile comerciale au scăzut cu 44,0% (an/an).

  • Plăţi uriaşe cu caracter ”excepţional”

executia bugetara pe 2020Începând cu luna aprilie s-au realizat plăți determinate de măsurile care au fost luate cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19, cum ar fi plata pentru îndemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului în valoare de 4,25 mld lei și pentru îndemnizații acordate pentru alți profesioniștii, pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 în valoare de 922,13 mil lei, precum și sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei părți a salariului brut al angajaților menținuți în muncă (41,5%) în valoare de 2,69 mld lei.

De asemenea, se continuă decontările îndemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale în scopul diminuării stocului de plăți restante aferente acestora, astfel că până la sfârșitul lunii decembrie plățile au fost de 3,6 mld lei, în creștere cu 31,1% comparativ cu anul anterior.

Sursa: antena3.ro/MF

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati