Rezultatele finale ale controalelor efectuate de ANSVSA de Paște

În perioada 28.03.- 15.04.2023, inspectorii ANSVSA au efectuat, la nivel naţional, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în 9.476 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei).

În intervalul 28.03.- 13.04.2021, în România au fost sacrificaţi în total 127.554 de miei şi iezi în 46 de centre autorizare temporar şi în 88 de abatoare pentru ovine.

Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 852 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 4.762.2587 de lei, emiterea a 18 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 11 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 28.041,5 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionate următoarele:
– desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
– deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
– etichetare necorespunzătoare;
– nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
– lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol;
– lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
– deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
– deficienţe structurale: vopsea exfoliată, gresie spartă, blat tranşare deteriorat;
– carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar.

Pentru sesizarea neregulilor din domeniul siguranţei alimentelor, cetăţenii pot apela numărul de Call- Center al instituţiei 0800.826.787, serviciu telefonic gratuit în orice reţea de telefonie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati