Robert Powell, Maia Morgenstern şi Vlad Ivanov, în permieră pe scena Festivalului Enescu

Trei actori mari urcă în premieră pe scena Festivalului Internaţional George Enescu în 2021 – Robert Powell, Maia Morgenstern şi Vlad Ivanov -, ca parte din dialogul între arte pe care îl promovează acest eveniment.

Vlad Ivanov va juca două roluri. În cadrul concertului susţinut de Philharmonia London, pe 5 septembrie, la Sala Palatului, Vlad Ivanov va fi recitatorul lucrării Ecce Homo (Triptychum: Magnificat; Calvarium; Stabat Mater), compuse de cunoscutul tenor Jose Cura, care va fi şi dirijor.

Pe 23 septembrie, la Ateneul Român, Vlad Ivanov va fi povestitorul suitei Peer Gynt op. 23 de Grieg, interpretată de Filarmonica George Enescu, dirijată de Gabriel Bebeşelea. Spectacolul Peer Gynt a rezultat din colaborarea creativă a două figuri emblematice ale peisajului cultural norvegian din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, două figuri emblematice ale peisajului cultural norvegian: Henrik Ibsen – a creat poemul şi Edvard Grieg – a compus muzica. Grieg a reuşit să construiască multe fragmente atât de descriptiv, încât se ascultă în prezent şi de sine stătătoare, ca parte din cele două suite orchestrale, sau în versiunea scenică mai restrânsă, pentru orchestră şi narator.

„Sunt mai mult decât onorat şi bucuros să particip la această ediţie aniversară a Festivalului George Enescu. Este o ediţie care adună toate bucuriile şi energiile bune ale celorlalte ediţii. Sigur se vor răsfrânge în sufletele organizatorilor, muzicienilor şi spectatorilor. Cât despre ceea ce simt eu, vă voi mărturisi printr-o replică a unui personaj din „Cabotinul”, de John Osborne: „Actorii sunt şi ei nişte oameni. Oameni oameni. Numai că uneori, ei seamănă cu Dumneavoastră spectatorii, mai mult decât semănaţi Dumneavoastră cu Dumneavoastră înşivă”, a declarat Vlad Ivanov.

Maia Morgenstern, una dintre cele mai iubite actriţe din România, este recitatorul spectacolului Pierrot Lunaire op. 21 de Arnold Schoenberg luni, 6 septembrie, la Muzeul Naţional Cotroceni, în cadrul seriei Bucureştiul Creativ. Arnold Schoenberg a creat melodrama Pierrot lunaire pe textele poemelor lui Albert Giraud, pentru voce şi mic ansamblu instrumental, care punea în valoare stilul vocal expresionist „Sprechstimme” (de vorbire cântată).

Robert Powell, celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, Jesus of Nazareth (1977), va fi naratorul în Potopul de Stravinsky, pe 1 septembrie, la Sala Palatului, precum şi în Claude Debussy – O viaţă pasională, care va avea reprezentaţii la Bucureşti şi la Sibiu. Integrată în stilul hibrid care a continuat în secolul XX, Stravinsky a a conceput Potopul iniţial ca spectacol de televiziune, ce cuprinde secvenţe de dialog vorbit, de cântec şi de balet.

„Organizarea Festivalului Enescu 2021 în timpul unei crize globale ca cea pe care o trăim nu este doar o responsabilitate imensă, pentru care felicit organizatorii, colegii mei artişti şi publicul larg, ci şi un act de dragoste – dragoste pentru cultură, dragoste pentru muzică, dragoste pentru oameni. Importanţa desfăşurării unui act de cultură de asemenea amploare precum Festivalul Enescu din acest an nu poate fi în niciun fel exagerată. Sunt încântat să fiu invitat în Festival şi nu mă pot gândi la un loc mai bun pentru a fi în septembrie 2021 decât Bucureştiul”, a declarat Robert Powell.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati