În discursul principal susținut marți la evenimentul „Europa la răscruce”, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a prezentat viziunea pentru o Europă mai inteligentă, mai puternică și mai sigură.
- Președinta Metsola a susținut că „momentul de răscruce ipotetică s-a încheiat. A mai rămas o singură cale: înainte și împreună”.
Ea a insistat pentru o Europă diferită, care să fie mai realistă, mai autocritică și să sprijine industriile sale, cu mai puțină reglementare și mai multă inovare. O Europă care să nu acorde încredere populiștilor, dar care să acorde o atenție mai mare așteptărilor cetățenilor. Ea a pledat pentru o schimbare de mentalitate și o reașezare a priorităților. Președinta Metsola a solicitat Uniunii Europene și Parlamentului European să facă lucrurile în mod diferit și să lucreze mai rapid, cu încredere, precum și să fie mai curajoși în decizii.
Manifest pentru schimbare
Ea a avertizat că, după ultimele alegeri europene, „poate că centrul politic s-a menținut, dar într-o perioadă caracterizată prin hiperpolarizare, ignorarea semnalelor de alarmă de care am avut parte ar fi o prostie. „
„Avem nevoie de hotărâre – de curaj politic – pentru a demonstra că suntem încă un continent în ascensiune. Pentru a dovedi că suntem deschiși pentru afaceri. Pentru idei. Pentru noi modalități de abordare a problemelor vechi. Așa îi sfidăm pe cinici și îi învingem pe cei dornici să vadă Europa eșuând.”
O Europă mai inteligentă
„O Europă mai inteligentă este o Europă care recunoaște că modul nostru de exercitare a libertăților individuale și a plaselor de siguranță socială depinde de competitivitatea Uniunii. O Europă în care este posibil să transformi o idee într-o afacere, să găsești investiții, să eșuezi și să începi din nou și din nou. Un loc în care întreprinderile nou-înființate se pot extinde cu ușurință.”
Ea a pledat pentru ca Europa „să se ridice la înălțimea așteptărilor și să se asigure că permitem întreprinderilor noastre, cercetătorilor noștri, inginerilor noștri, programatorilor noștri și titularilor de brevete, spațiul de care au nevoie pentru a concura, a inova și a conduce”.
În ceea ce privește necesitatea de a simplifica și de a reduce reglementarea, ea a afirmat: „Agenda de simplificare a Europei trebuie să semnaleze începutul unei noi Europe și, odată cu viitorul CFM (Cadru Financiar Multianual), să declanșeze dezvoltare economică.”
Președinta Metsola a susținut că acest Parlament European este fundamental diferit de cel din 2019: „Ne-am reformat, ne mișcăm mai repede, fără a ne reduce controlul și obligațiile legislative. Acesta este motivul pentru care deputații europeni pun sub semnul întrebării încercările de a atenua implicarea Parlamentului European în chestiuni critice, adesea divergente. Europa nu este nimic fără cetățenii săi. Utilizarea dispozițiilor tratatului precum articolul 122 nu înseamnă o Europă mai inteligentă, ci dimpotrivă. Vom insista întotdeauna asupra consolidării dreptului de inițiativă al Parlamentului.”
O Europă mai puternică
„O Europă puternică este o Europă orientată spre exterior, care poate simți oportunitățile și le poate urmări”.
Vorbind în mod specific despre comerțul cu SUA, Metsola a spus: „Un acord cuprinzător ar trebui să fie obiectivul final al negocierilor cu Statele Unite. Nu există o alianță mai mare, o „întâlnire a minților democratice” mai puternică în istoria lumii moderne, care a modelat atât de multe vieți și a creat atât de multă prosperitate. Trebuie să continuăm să o construim și să o consolidăm, rămânând în același timp pregătiți pentru orice scenariu”.
„Adaptarea trebuie să însemne că suntem capabili să nu renunțăm la beneficiile construirii unei relații noi, mai strânse, nu numai cu SUA, ci și cu Canada și cu Regatul Unit. Da, Brexit înseamnă în continuare Brexit. Da, realitățile geografiei sunt ceea ce sunt. Dar vremurile extraordinare necesită momente extraordinare și trebuie să ieșim din zonele noastre tradiționale de confort. Asigurarea unui parteneriat strategic solid cu Regatul Unit ne va aduce beneficii tuturor și va stimula cooperarea transatlantică.”
O Europă mai sigură
Referindu-se la apărare, Metsola a spus: „Creșterea cheltuielilor pentru apărare și securitate este primul pas. Dar nu doar aruncarea banilor va duce la rezolvarea problemei. Aducerea împreună a industriilor noastre de apărare reprezintă un progres inteligent. Desigur, aceasta înseamnă găsirea de sinergii între politicile naționale de securitate, dar, mai important, înseamnă să reziști tentației unor câștiguri pe termen scurt în favoarea unei abordări strategice pe termen lung.”
„Fiecare stat membru înțelege acum că, pentru ca Europa să își poată controla propriul destin, trebuie să poată opera într-o lume mai periculoasă și mai instabilă decât înainte. Trebuie să fim pregătiți pe măsură ce ne dublăm eforturile pentru pace și sprijinul continuu pentru Ucraina. Acesta a fost mesajul simbolizat atât de important de vizita președintelui Macron, a cancelarului Merz, a prim-ministrului Tusk și a prim-ministrului Starmer în Ucraina cu ocazia Zilei Europei.”
Încheind cu o perspectivă pozitivă, președinta Metsola a susținut că „Europa este în continuare cel mai important proiect politic din istorie. Este cel mai bun loc din lume în care să trăiești și să-ți întemeiezi o familie. Nu ducem lipsă de capacitate, talent, capital, oameni și inovatori – pentru a conduce și a reînnoi.”