Rodica Popescu Bitănescu, Cornel Dinu şi Andrei Şerban – cetăţeni de onoare ai Municipiului Bucureşti

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, în şedinţă, trei proiecte de hotărâre prin care trei personalităţi române, Rodica Popescu Bitănescu, Cornel Dinu şi Andrei Şerban primesc titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti”.

Potrivit PMB, acordarea acestui titlu reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.

  • Cornel Dinu a devenit cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti pentru performanţele notabile din domeniul sportiv.

El este un fost jucător şi antrenor de fotbal român, iar de numele său se leagă multe momente de bucurie ale fanilor.

La seniori a jucat numai pentru Dinamo Bucureşti, având 454 de meciuri în Liga 1 şi 53 de goluri marcate. A fost mulţi ani căpitanul echipei naţionale, pentru care a jucat de 75 de ori şi a marcat 7 goluri. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III a.

Rodica Popescu Bitănescu a devenit cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti pentru cariera să remarcabilă în teatrul românesc, iar Andrei Şerban – cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti pentru contribuţia şi impactul major în teatru.

Rodica Popescu Bitănescu este o cunoscută actriţă de teatru şi film. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografica din Bucureşti, promoţia 1960, debutând la Teatrul Naţional din Iaşi. În 1966 urca pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, interpretând rolul Ines din piesă Castiliană. Din acel moment a făcut roluri memorabile pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, printre care: Lucetta – în Bădăranii, Manuela – Travesti, Calipsita – Coană Chiriţă, Monti – Moartea ultimului golan, Lina – Să nu-ţi faci prăvălie cu scara, Argentina – Trei fraţi gemeni veneţieni, Bianca – Îmblânzirea scorpiei, Fifica Profirel – Hagi Tudose, Liza – Inocentul sau Liuba – Faleza. Pentru cariera să remarcabilă a fost distinsă cu premii de creaţie, iar, în anul 2002, îi este înmânat Ordinul Naţional „Serviciul credincios în grad de cavaler”, pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală.

  • Andrei Şerban este considerat unul dintre cei mai importanţi regizori romani din a doua jumătate a secolului al XX-lea, care a pus în scena spectacole de teatru şi opera în 39 de ţări, fiind un „ambasador” la ţării noastre. De-a-lungul carierei sale a pus în valoare personaje cu o deosebită originalitate şi îndrăzneală.

În SUA, Andrei Şerban a lucrat cu La MaMa Theatre, The Public Theatre, Lincoln Center, Circle în the Square, Yale Repertory Theatre, The Guthrie Theatre, A.C.T. şi cu New York City, Seattle şi Los Angeles Opera. În Europa a lucrat pentru operele din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh Naţional Opera, Covent Garden, Theatre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucureşti, La Comedie Fancaise, iar în Japonia a pus în scena spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

În decembrie 2008 a primit Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, la Paris, cu ocazia prezentării spectacolului Spovedanie la Tanacu în Capitala Franţei.

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati