Profesorul Roger Chartier, unul dintre cei mai mari specialişti contemporani în istorie culturală, cadru didactic emerit la College de France, va primi marţi, 12 noiembrie 2019, distincţia de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti pentru întreaga sa activitate didactică şi ştiinţifică. Titlul va fi acordat la propunerea Facultăţii de Istorie din cadrul UB.
Profesorul Roger Chartier este autor, co-autor sau coordonator a zeci de volume şi sute de articole ştiinţifice în care a insistat asupra practicilor de lectură, a funcţionalităţii şi destinaţiei simbolice a cărţii tipărite, a scriiturii, a ideii de autor etc. Multe dintre studiile pe care le-a publicat de-a lungul timpului au fost traduse în arabă, cehă, coreeană, engleză, estoniană, germană, italiană, japoneză, maghiară, olandeză, poloneză, portugheză, română, rusă, suedeză, turcă etc. Totodată, profesorul Chartier a fost membru în comitetele de redacţie ale publicaţiilor „Revue de Synthese” (Paris), „Iichiko” (Tokyo) şi „Mana. Estudos de Antropologia Social” (Rio de Janeiro), precum şi editor al seriilor Studies in Print Culture and the History of the Book (University of Massachusetts Press) şi In-Octavo (IMEC Editions et Editions de la Maison des Sciences de l’Homme).
Recunoaşterea internaţională a profesorului Chartier este certificată şi de numeroasele conferinţe şi prelegeri pe care le-a susţinut de-a lungul timpului la universităţi din întreaga lume.
Laureat al Asociaţiei Americane de Istorie a Cărţii Tipărite (1990) şi al Premiului Gobert decernat de Academia Franceză (1992), Roger Chartier este, de asemenea, membru corespondent al Academiei Britanice, iar 10 universităţi din Canada, Chile, Elveţia, Spania şi Portugalia i-au acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa. Pentru meritele sale ştiinţifice incontestabile şi pentru cercetarea inovativă în domeniul istoriei culturale şi al istoriei în general, Roger Chartier a fost onorat cu Legiunea de Onoare în grad de ofiţer (2002).
Cariera universitară şi ştiinţifică a profesorului Chartier a început în anul 1970, când a fost confirmat asistent la Universite Paris I, pentru ca, din 1975, să ocupe o poziţie similară la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, unde a devenit, în 1984, director de studii. În anii 1980-1990 s-a remarcat ca director al Centrului de Cercetări Istorice al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (1982-1986), al Centrului Alexandre Koyre (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales – CNRS – Muzeul de Istorie Naturală, 1989-1998) şi al Centrului internaţional Synthese – Fundaţia pentru Ştiinţă (1993-1997). Din 2007 este profesor la College de France, pentru ca din 2016 să devină profesor emerit.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Roger Chartier, Universitatea din Bucureşti onorează o personalitate prestigioasă a comunităţii ştiinţifice internaţionale, care a marcat în mod semnificativ domeniul istoriei culturale şi al istoriei în general.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 12:30, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultăţii de Drept (B-dul. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).
Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa face parte dintr-o serie de evenimente organizate de UB care îl au ca invitat pe Roger Chartier, între care o masă rotundă cu tema „Truth and Fiction, Rhetoric and Proof. Memory, Litterature, History / Verite et fiction, rhetorique et preuve. Memoire, Litterature, Histoire”, care va avea loc în sala de lectură „Gheorghe Brătianu” a bibliotecii Facultăţii de Istorie (B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12) începând cu ora 16:30 şi la care vor participa profesori şi cercetători de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Academia Română.
Totodată, pe 13 noiembrie 2019, începând cu ora 14:00, profesorul Chartier va susţine o conferinţă cu temă „Materiality of the Text and Reading Practices / Materialite du texte et attentes de lecture” în sala de lectură a Facultăţii de Litere (B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12).