România a căzut trei poziții în clasamentul țărilor care au ecosisteme solide de startup-uri/ Bucureștiul pierde două locuri

1
190
Pixabay

România ocupă în acest an locul 42 în clasamentul mondial al țărilor din lume cu ecosisteme solid de startup-uri, potrivit unui  raport realizat de StartupBlink, citat de economedia.ro.

După doi ani de îmbunătățire a poziției din clasamentul global, România a înregistrat un declin de 3 poziții, ajungând pe locul 42 la nivel mondial, pierzându-și poziția în top 40 mondial.

Țara a pierdut 3 locuri în Europa (acum ocupă locul 25) și 2 locuri în UE (acum se află pe locul 20), fiind depășită de Luxemburg și Letonia.

România se află în continuare printre primele 10 țări din Europa de Est, deși a suferit o scădere de 1 loc, ajungând pe locul 8.
În Balcani, situația rămâne neschimbată, România ocupând locul 2, după Bulgaria. Cu toate acestea, diferența de scor dintre cele două țări a crescut de la 9% în 2022 la 13% în 2023.

În ceea ce privește scorul pentru mediul de afaceri, România se află pe locul 3 în Balcani (după Bulgaria și Croația), ceea ce indică faptul că țara mai are încă de făcut progrese în ceea ce privește adoptarea unor reglementări favorabile pentru antreprenorii săi.

Podiumul este ocupat de Statele Unite, Marea Britanie și Israel. România are 7 orașe în top 1.000.

Țara nu are niciun ecosistem în top 100, dar are 1 ecosistem în top 200 și 2 ecosisteme în top 400. În Europa de Est, România are 4 ecosisteme în top 50.

Cum se situează Bucureștiul

Bucureștiul a pierdut 2 locuri la nivel global și s-a îndepărtat și mai mult de top 100, situându-se acum pe locul 110. În Europa de Est și în UE, Bucureștiul și-a păstrat poziția a 8-a și, respectiv, a 20-a.

De asemenea, capitala continuă să fie cel mai bine clasat ecosistem din Balcani.

Bucureștiul rămâne principalul hub de startup-uri din România, cu un scor total de 6,4 ori mai mare decât cel al orașului Cluj-Napoca (locul 2 la nivel național).

Bucureștiul este singurul ecosistem românesc clasat între primele 100 la nivel global în orice sector de activitate; orașul depășește performanța în domeniul Software & Data, unde ocupă locul 59 la nivel mondial.

Cluj-Napoca (locul 350) a coborât cu 20 de locuri la nivel global. Cu toate acestea, orașul a avansat cu un loc în Europa de Est, ocupând locul 24.

Timișoara a ieșit din top 600 după o scădere de 64 de locuri, ajungând pe locul 606 la nivel global.

Oradea a făcut cel mai mare salt la nivel național și a avansat cu 138 de locuri, ajungând pe locul 620. Oradea a făcut schimb de locuri cu Iași la nivel național și se află acum pe locul 4 în România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.