România a solicitat verificarea etichetelor Fanta în statele membre UE pentru depistarea dublului standard

0
263
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a trimis, în urmă cu cinci luni, o alertă privind trei produse către Comisia Europeană. Instituția a cerut ca etichetele celor trei băuturi să fie verificate.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a trimis, în urmă cu cinci luni, o alertă pentru ca etichetele a trei produse Fanta din Uniunea Europeană să fie verificate. Este vorba de trei băuturi: Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie.

Pe data de 12 ianuarie România a cerut să fie inițiată o acțiune care să fie coordonată chiar de țara noastră la nivelul UE. Această acțiune ar avea drept scop verificarea împreună cu autoritățile competente din alte state membre pentru a fi combătut așa-numitul „dublu standard”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) susține că a descoperit diferențe în compoziția mai multor produse Fanta vândute în diverse state europene, menționând că, dacă a fost încălcată legislația și va fi dovedit dublul standard, atunci compania producătoare riscă o amendă de până la 4% din cifra de afaceri. Această sumă se ridică numai la nivelul României la valoarea de 20 milioane de euro.

Ce spune președintele ANPC despre produsele Fanta

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a spus că de când se află la conducerea autorității a încercat să le arate reprezentanților instituțiilor similare din statele europene că există dublul standard. Constantinescu a subliniat că România a fost singurul stat care a putut produce produse similare cu cele ale unor mărci celebre, dar care aveau rețete diferite.

Președintele ANPC a continuat prin a spune că atunci a folosit pentru prima dată expresia „Nu suntem pelicanii Europei!”.

„Ni se transmitea, la acel moment, că există studii care arată că românilor nu le plac la fel de mult portocalele ca altor cetățeni europeni. La începutul celui de-al doilea mandat de președinte, am subliniat faptul că, pe lângă ordinea necesară în țară, voi lupta să nu fim tratați ca cetățeni de mâna a doua în Europa”.

Președintele ANPC a discutat cu reprezentanții protecției consumatorilor din țărilele europene în legătură cu o bază de etichete. Europa ar avea nevoie de aceste etichete pentru toate produsele care se vând în țările membre. El a adăugat că a reușit să îi convingă pe unii dintre reprezentanți să fie de acord cu acest demers.

„Transmit un mesaj ferm tuturor producătorilor, distribuitorilor și comercianților care au la vânzare produse în mai multe țări europene: Suntem toți egali, avem aceleași drepturi și trebuie să fim respectați la fel! Vom continua acțiunile, până ne vom face înțeleși. Indiferent de numele și mărimea operatorului economic, ANPC și eu personal vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru ca drepturile Dvs., în calitate de cetățeni europeni, să fie respectate!”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Ce a arătat analiza ANPC

ANPC a relizat o analiză în legătură cu etichetele produselor Fanta amintite. În cazul produsului Fanta Portocale cu zahăr sau cu zahăr/îndulcitori, conținutul de suc de portocale este următorul:

 • sub 5 %, în 3 state membre,
 • 5%, în 13 state membre,
 • 6 %, în 4 state membre,
 • 8 %, în 3 state membre,
 • 12 %, în 2 state membre,
 • 20 %, în 2 state membre.

În cazul produsului Fanta Portocale Zero Zahăr (cu îndulcitori) conținutul de suc de portocale diferă astfel:

 • 3%, în 10 state membre,
 • 4%, în 5 state membre,
 • 7%, în 2 state membre,
 • 8 %, într-un stat membru,
 • 12 %, într-un stat membru.

În cazul produsului Fanta Lămâie (cu îndulcitori), acesta are conținutul de suc de lămâie diferit, astfel:

 • 1 %, în 3 state membre
 • 3%, în 5 state membre
 • 6%, în 4 state membre
 • 12 %, într-un stat membru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.