România ar putea fi obligată de UE să stocheze 90% din gazul necesar pentru iarna viitoare până în noiembrie

Uniunea Europeană intenționează să le impună celor 27 de statelor membre, implicit României, să îşi asigure 90% din stocurile de gaz pentru iarna viitoare până în luna noiembrie şi „reflectează la o plafonare a preţurilor gazului şi a electricităţii”, a declarat marți Maros Sefcovic, vicepreşedinte pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene.

„Vom propune un cadru legislativ care va obliga fiecare ţară să-şi asigure rezervele de gaz la nivel de 90% înainte de 1 noiembrie, pentru a fi mai rezilienţi în caz de evoluţii geopolitice sau de ierni aspre”, a anunţat Sefcovic, după o reuniune a miniştrilor afacerilor europene, potrivit Agerpres.

Măsura întruneşte un consens larg în UE, dar „dezbaterile vor continua pentru a avea reguli uniforme şi consolidate de stocare”, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Propunerea Comisiei Europene, care prevede controale regulate ale rezervelor, va fi prezentată miercuri, 23 martie, apoi înaintată statelor şi Parlamentului European. Aceasta se înscrie în obiectivul UE de a reduce încă din acest an achiziţiile de gaz rusesc, de care e foarte dependentă.

În prezent, stocul de gaz al Europei este de 30%, comparativ cu aproximativ 40% în urmă cu un an. Totodată, Rusia este acum cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”. România importă aproximativ 20% din necesarul său de gaz.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati