Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în luna august a acestui an urmează să fie operaţionalizate consulatele generale de la Londra şi Paris, ca parte a reformei consulare declanşată începând cu anul 2020.
- De asemenea, până la finalul anului vor fi deschise și consulatul general de la Nantes, biroul consular de la Belfast și consulatul general de la Salzburg, a anunțat ministrul, potrivit Digi24.
„Am pus accentul pe redimensionarea şi modernizarea reţelei consulare a României şi au fost luate măsuri pentru înfiinţarea unor noi oficii consulare de carieră la Chişinău, Madrid, Roma, Londra, Paris, Salzburg, Belfast, Nantes, Valencia şi Ismail. În acest an au fost operaţionalizate consulatele generale de la Chişinău, de la Madrid şi de la Roma. Deja, anul trecut, consulatul de la Melbourne a fost şi el operaţionalizat, iar în perioada următoare, şi anume luna august, se va operaţionaliza consulatul general de la Londra şi cel de la Paris.
De asemenea, în a doua parte a anului, consulatele generale de la Nantes, biroul consular de la Belfast, respectiv consulatul general de la Salzburg, până la finalul anului”, a precizat Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.
El s-a referit şi la o creştere a activităţii desfăşurate de consulatele mobile, itinerante.
„Am luat măsuri pentru organizarea mai bună a acelor consulate mobile, itinerante. În acest an am prevăzut în planul nostru de acţiune 161 de astfel de misiuni, deja s-au efectuat 187, care au prestat deja 21.502 servicii consulare.
Pentru că problemele principale se referă la acordarea vizelor de muncă, aşa cum bine ştim, a fost organizată în perioada aprilie-iulie o misiune consulară itinerantă în Bangladesh, la Dhaka, care a reuşit deja să acorde peste 5.400 de vize de muncă. Şi avem în pregătire o misiune similară în Nepal, pentru că Bangladesh, Nepal, India sunt sursele de forţă de muncă străine cele mai importante”, a mai declarat Aurescu.
Faţă de acest subiect, premierul i-a solicitat o intensificare a activităţii, având în vedere că solicitarea de la mediul de afaceri este de aproximativ 100.000 de lucrători.
În replică, Aurescu a menţionat măsurile luate pentru a realiza un nou sediu al ambasadei României la New Delhi.
„De exemplu, pentru a lărgi spaţiile de lucru, am alocat personal suplimentar, a fost trimis personal şi din centrală (…) am beneficiat de sprijinul colegilor de la Ministerul de Interne cu personal detaşat”, a explicat acesta.
În context, ministrul a prezentat şi măsurile dispuse pentru reducerea birocraţiei.
„Măsuri de debirocratizare s-au luat pentru simplificarea procedurilor de programare, pentru optimizarea fluxurilor, în aşa fel încât, dacă legislaţia permite, să se facă o singură vizită la consulat. S-a prelungit programul de lucru cu publicul, s-au transmis documentele prin corespondenţă şi extindem acest serviciu. (…) Pe digitalizare ne-am interconectat sistemele informatice cu alte instituţii, cum ar fi: Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei şi altele şi, de asemenea, am luat măsuri pentru modernizarea call-centerului, care asigură interfaţa cu solicitanţi prin modernizarea robotului telefonic şi sporirea numărului de operatori”, a arătat Aurescu.
El s-a referit şi la faptul că Guvernul a răspuns nevoii de creştere a numărului de personal consular, menţionând că miercuri urmează să fie aprobată o hotărâre în acest sens.
Nu în ultimul rând, ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre nevoia unor modificări legislative pentru a continua efortul de debirocratizare, de digitalizare şi de degrevare.