România este o referință în Europa pentru implementarea sistemului de garanție returnare

România este un model de referinţă în Europa pentru implementarea sistemului de garanţie returnare pentru ambalajele de băuturi, cu o decizie luată în 2018 şi cu un proiect finalizat care conţine prevederi detaliate privind acest sistem, au susținut experţi internaţionali în cadrul unui webinar organizat de Reloop Platform, organizaţia europeană ce susţine şi dezvoltă implementări ale economiei circulare.

”Proiectul de hotărâre referitoare la sistemul garanție returnare pus la punct de către Ministerul Mediului din România este mult mai detaliat decât alte acte normative similare din Europa, oferind îndrumare clară privind implementarea sistemului pentru toți actorii din piață,” a subliniat Anna Larsson, Director Reloop Platform.

România, progres în vederea implementării eficiente a sistemului

Progresul înregistrat de România, felul în care autoritățile au reușit să finalizeze un set complex de măsuri în vederea implementării eficiente a sistemului a fost pe deplin recunoscut în cadrul evenimentului.

Prezent la eveniment, Mircea Fechet, ministrul român al Mediului, Apelor şi Pădurilor, a menţionat provocările României în materie de deşeuri şi a subliniat importanţa implementării sistemului de garanţie returnare ca unul dintre cele mai bune instrumente către o economie circulară.

În România, din cele 6 miliarde de ambalaje de băuturi care intră pe piaţă în fiecare an, cele mai multe ajung direct la groapa de gunoi în absenţa unei colectări separate eficiente, iar în aceste condiţii, şeful de la Mediu a susţinut că un sistem eficient de gestionare a deşeurilor este o prioritate de top pentru Ministerul Mediului din România.

Ministerul Mediului îi asigură pe comercianți că toate costurilor vor fi acoperite

Ministrul Mediului a rezumat principiile cheie ale sistemului de garanţie returnare în România şi anume faptul că „sistemul trebuie să fie obligatoriu, centralizat, operaţional la nivel naţional şi non-profit”.

În acelaşi timp a dat asigurări actorilor de pe piaţa din România cu privire la implementarea corectă a acestui sistem în care costurile tuturor comercianţilor, inclusiv a magazinelor mici, vor fi acoperite, adresând astfel îngrijorările formulate public recent.

Cumpărătorii primesc banii înapoi

Concluziile evenimentului au arătat necesitatea campaniilor de informare pentru a asigura de la început succesul sistemului.

Astfel, Gintaras Varnas, directorul operatorului de sistem din Lituania, a subliniat importanţa derulării unei astfel de campanii înainte de implementarea sistemului prin care s-a încercat transmiterea a două aspecte: cât de simplu şi uşor va fi funcţionarea acestui sistem începând din februarie 2016, iar pe de altă parte a subliniat faptul că această garanţie nu este o creştere de preţ, iar cumpărătorii primesc toţi banii înapoi şi în plus contribuie la un mediu mai curat.

„Vedem că România este sufocată de deşeuri, deşeurile de ambalaje fiind vizibile peste tot pe drumurile, câmpurile, pădurile, râurile din România. Fumul otrăvitor al incendiilor ilegale de deşeuri afectează nu numai calitatea vieţii oamenilor, ci şi sănătatea lor pe termen lung. Pentru România, implementarea rapidă şi fără probleme a sistemului de garanţie returnare poate aduce o victorie încurajatoare în lupta împotriva gunoiului„, a spus Anna Larson.

La evenimentul Reloop au participat reprezentanţi ai autorităţilor, producătorilor, societăţii civile şi jurnalişti din Austria, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Turcia, Ungaria.

Reloop Platform este organizaţia europeană ce susţine şi dezvoltă implementări ale economiei circulare, având ca obiectiv iniţierea angajamentelor care să contribuie la dezvoltarea durabilă, bazându-se pe cele mai bune practici disponibile.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati