Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a anunțat, marți, că Ambasada României în Ucraina va fi redeschisă, scrie gandul.ro.
Reprezentanța diplomatică a României la Kiev își va relua activitatea, la aproximativ două luni de când a fost suspendată, în contextul invaziei forțelor armae ruse, în 24 februarie.
„Autoritățile române au decis redeschiderea Ambasadei României în Ucraina, la Kiev. Reluarea efectivă a activității va avea loc în perioada următoare, imediat după ce pregătirile tehnice și de securitate necesare vor fi finalizate”, a anunțat ministrul, pe contul de Twitter.
În 26 februarie, a treia zi a războiului din Ucraina, MAE anunțase că România a luat decizia de suspenda activitatea ambasadei de la Kiev. „În contextul ultimelor evoluții de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că la data de 26 februarie 2022 s-a încheiat cu succes repatrierea în România a personalului Ambasadei României la Kiev, urmare unui efort inter-instituțional susținut”, anunța MAE, printr-un comunicat de presă.
„În consecință, activitatea Ambasadei României la Kiev a fost suspendată. În egală măsură, activitatea Consulatului General de la Odesa continuă să fie suspendată, personalul acestui oficiu consular fiind de asemenea repatriat în siguranță la o dată anterioară. MAE precizează că a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular în contextul escaladării situației de securitate din Ucraina, în general, și din Kiev, în mod special”, preciza MAE.
Date de contact pentru asistență consulară
Nivelul de alertă pentru Ucraina este în continuare cel mai ridicat, „Părăsiți imediat țara”, conform informațiilor MAE.
„În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul Ucrainei, reamintind cetățenilor români că situația de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat. De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români să rămână vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să fie în măsură să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă”, este mesajul publicat de MAE.
MAE reamintește că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părţi integrante ale Ucrainei.
MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.
Potrivit MAE, cetățenii români pot solicita asistenţă și protecție consulară Ambasadei României la Kiev, precum și oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuți și Solotvino, în funcție de zona în care se află.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:
Ambasadei României la Kiev (Call Center București)
+380445009932
+380445009934
+380445009935
+380936252717
Consulatul General Cernăuți
+380635669918
Consulatul General Odessa
+380955412788
Consulatul Solotvino
+380682140918