România – la a II-a ediție a Festivalului Internaţional de Arhitectură şi Design Concentrico din Spania

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Arhitectură şi Design Concentrico va avea loc în perioada 2-5 septembrie 2021, în oraşul Logrono din Spania, unde România va fi prezentă, pentru a doua oară, cu instalaţia „No words conversation”, realizată de designerul Radu Abraham.

Participarea României la această amplă manifestare internaţională este posibilă prin Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România.

Lucrarea „No words conversation” va fi amplasată în Plaza Muralla de Revellin, în faţa Parlamentului regiunii La Rioja, şi va rămâne acolo ca un simbol ce reuneşte în sărbătoare locuitorii şi vizitatorii din Logrono, oraş vestit pentru multiculturalismul şi diversitatea comunităţilor sale etnice.

„Mă bucur mult şi mă simt onorat în acelaşi timp de oportunitatea de a participa la festivalul Concentrico. Propunerea venită din partea lui Attila Kim a fost în primă fază o provocare prin faptul că mă scotea oarecum din zona şi de la scara în care eram obişnuit să lucrez, dar tocmai aceste aspecte au transformat-o în scurt timp în motivaţie, condusă de dorinţa de a răspunde provocării, în primul rând faţă de mine, de a merge dincolo de un mod de gândire prin care eram obişnuit să abordez procesul creativ. Am avut şansa de a gândi o instalaţie la scară mare, apropiată unui monument, care atât prin aspect cât şi prin concept doreşte să creeze un context favorabil dialogului şi invită publicul să interacţioneze, atât cu lucrarea dar şi reciproc. Urmărind selecţia artiştilor şi a studiourilor care au participat la ediţiile trecute ale festivalului, nu pot decât să mă bucur să fac şi eu parte dintre ei, unii dintre aceştia fiind artişti sau designeri pe care îi urmăresc şi a căror muncă o admir mult. Dincolo de şansa profesională practică pe care această oportunitate mi-o oferă, mă onorează de asemenea ocazia de a reprezenta România în acest cadru şi sper ca propunerea facută să aibă un ecou favorabil aşa încât astfel de participări ale României să aibă loc şi în viitorËŽ, declară Radu Abraham, designer-ul lucrării „No words conversation”.

Propunerea realizată pentru Concentrico 07 vine ca o dimensionare la scară de monument, a unui limbaj plastic şi a unui mod de exprimare vizuală, pe care Radu Abraham îl are în realizarea obiectelor sale. În cazul de faţă obiectul în cauză urmăreşte atât atingerea unei funcţii fizice, respectiv iluminatul, dar doreşte de asemenea şi atingerea unei funcţii sociale, sub forma unei instalaţii care să atragă şi să invite publicul să intre în contact cu aceasta, şi care de asemenea să surprindă prin forma sa în raport cu funcţia, generând astfel un context propice dialogului. Putem vorbi tot despre un dialog şi în ceea ce priveste amplasarea şi adaptarea propunerii la spaţiul dat. În acest sens, se poate observa relaţia, intenţionat punctată astfel, dintre propunerea artistului şi statuia existentă în Plaza Muralla del Revellin, acestea două fiind poziţionate pe acelaşi soclu şi având în felul acesta premisele primului dialog.

„Mi se pare o idee foarte frumoasă şi puternică mesajul propus de Radu Abraham, care, prin titlul lucrării, continuă conceptul de la „Fiesta”, şi anume sublinierea dialogului între gazdă şi oaspete, vechi şi nou, permanent şi temporar. Aceasta conversaţie fără cuvinte, un dialog între statuia amplasată lângă zidul de apărare a oraşului şi monumentul temporar propus de participarea noastră din acest an, care oferă o platformă comună celor trei elemente majore, duce mai departe mesajul comunitar lansat încă de anul trecut”, a spus arhitectul Attila Kim.

Instalaţia este realizată din placaj de lemn stratificat, având de asemenea şi un element pentru dispersarea luminii dintr-un material plastic translucent, care să difuzeze lumina uniform şi într-o maniera plăcută. Culoarea predominantă a instalaţiei va fi culoarea lemnului, cu o textură vibrantă şi tonuri calde. Printre sursele de inspiraţie care au stat la baza lucrării sunt atât elemente arhitecturale din Logrono şi nu numai, cât şi locaţia Plaza Muralla del Revellin care a dus într-o oarecare măsură la varianta finală. Ambele surse au fost inspirate de un limbaj plastic pe care Radu Abraham îl are adesea şi în obiectele sale de scară mai mică, şi anume o estetică masivă, materializată prin utilizarea de volume primare asociate în diverse compoziţii.

Radu Abraham este un designer de obiect cu interese pentru materiale variate, de la lemn sau metal, la sticlă sau plastic, adesea utilizând diverse compoziţii între acestea în realizarea obiectelor gândite de el. Fiind implicat direct în procesul de execuţie şi din dorinţa de a asimila cât mai multă informaţie tehnică cu privire la proprietăţile materialelor, modul acestora de prelucrare sau a posibilităţilor/limitărilor pe care acestea le oferă şi-a dezvoltat un mod de lucru în care procesul de creaţie şi realizare pleacă de la idee înspre schiţă şi apoi direct înspre prototipare. Treptat, acest aspect al modului de lucru, a apropiat obiectele rezultate de o zonă sculpturală, de care Radu se simte tot mai apropiat în ultima vreme. Are o puternică atracţie pentru formă, căutarile sale fiind de multe ori cu un puternic focus pe aceasta şi adesea funcţia obiectelor sale devenind secundară. Astfel, cred că putem vorbi despre o forma de sculptură funcţională sau un tip de design sculptural, încă în dezvoltare, dar care se conturează tot mai clar în obiectele realizate de catre artist/designer, precizează arhitectul Attila Kim, curatorul lucrării „No words conversation”.

Attila Kim îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, având o experienţă vastă în design arhitectural, arhitectură de expoziţii şi design de eveniment cultural şi restaurare, fiind nominalizat de trei ori pentru Premiul de Arhitectură Contemporană al Uniunii Europene – premiul Mies van der Rohe la ediţiile 2009, 2011 şi 2017 şi pentru Premiul de Arhitectură Contemporană Iacov Chernikhov. În 2016, Attila Kim a fost distins de Aspen Institute Romania cu Arts and Society Leadership Award pentru contribuţia adusă patrimoniului cultural românesc. Attila Kim este Comisar al României la Bienala de la Veneţia începând cu anul 2016.

Festivalul Internaţional de Arhitectură şi Design Concentrico are loc în Spania (în oraşul Logrono) din 2015 şi îşi propune să reflecte asupra spaţiilor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toţi cetăţenii.Festivalul, cu o largă participare europeană, propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane. La ediţia din acest an participă 18 arhitecti şi studiouri de arhitectură din Germania, Mexic, Italia, Franţa, Finlanda, România, Ungaria, Polonia, Republic Cehă, Spania, SUA şi Portugalia.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati