România s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024, de la Torino

Echipa naţională de cybersecurity a ocupat locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC) 2024, ce a avut loc în Italia, la Torino, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

La competiţia din acest an au participat 37 de echipe, dintre care 31 oficial şi alte şase state invitate în afara competiţiei, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe parcursul concursului, desfăşurat în perioada 8-11 octombrie, echipele naţionale formate din zece componenţi (cinci juniori şi cinci seniori) au concurat pentru trofeul european prin rezolvarea sarcinilor legate de securitate din domenii, cum ar fi: securitatea web, securitatea mobilă, puzzle-urile crypto, reverse engineering şi forensics.

În tot acest proces de rezolvare a unor provocări, echipele au colectat puncte pentru fiecare rezolvare corectă a lor.

Echipa României a fost formată din: Dragoş Albăstroiu, Horia Niţă, Matei Buzdea, Liviu-Alexandru Bud, Cristian-Iulian Papa, Luchian Marc, Vlad-Ştefan Mateciuc, Vlad Ionuţ Seba, Alexandru Darius Ghica, Denis Cristian Văscuţă şi rezervele Ionuţ Epure şi Alexandru Robert Antal.

Trofeul Campionatului European de Securitate Cibernetică 2024 a revenit echipei Germaniei, urmată de Italia şi Polonia.

La finalul competiţiei, drapelul ECSC 2024 a fost predat Poloniei, ţara care va găzdui ediţia campionatului de anul viitor.

Anul trecut, la ediţia organizată în Norvegia, la Hamar, Team Romania s-a clasat tot pe locul 8, din 34 de echipe participante.

Cele mai bune rezultate ale României au fost în 2019, când a câştigat competiţia organizată chiar la Bucureşti, precum şi două titluri de vicecampioană a Europei (în 2016 – în Germania, la Dusseldorf, respectiv în 2017 – în Spania, la Malaga).

„Pentru a ajunge să îţi reprezinţi ţara la campionatul european, candidaţii pasionaţi de cyber trebuie să participe iniţial la Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică – RoCSC sau, începând de anul acesta, la Olimpiada de Securitate Cibernetică – OSC, competiţii organizate de Serviciul Român de Informaţii (prin intermediul Centrului Naţional Cyberint), Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) şi Ministerul Educaţiei, împreună cu partenerii Orange România şi BitSentinel şi cu sprijin semnificativ din partea Cisco, Google, certSIGN, Deloitte, UIPath, Amazon Web Services (AWS), PaloAlto Networks, Clico şi Phase. Ambele competiţii au două etape, una online şi una finală, desfăşurată fizic, în urma căruia este selectat un lot provizoriu al Team Romania. Ulterior, după un stagiu de pregătire (bootcamp) intens, cei mai buni 10 tineri, alături de rezerve, sunt selecţionaţi să reprezinte România la Campionatul European”, se arată în comunicatul citat.

Tinerii interesaţi de dezvoltarea abilităţilor tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul National de Securitate Cibernetică sau pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică pe platforma educaţională online CyberEdu, un spaţiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exerciţiilor propuse în ediţiile anterioare ale ROCSC şi ECSC, dar şi alte exerciţii construite pentru competiţii de securitate cibernetică internaţionale.

European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE). 

Foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC / Facebook.com

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati