România și Bulgaria rămân în topul statelor UE cu cele mai multe decese în accidente auto

În 2023, un număr de 20.400 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în întreaga UE – 46 de decese rutiere la un milion de locuitori –, ceea ce reprezintă o scădere de 1% față de anul precedent, anunță Comisia Europeană, potrivit Euractiv.ro.

Deși tendința pe termen mai lung indică o reducere de 10 % față de 2019, rata actuală de scădere este inferioară obiectivului intermediar al UE de a reduce la jumătate decesele și vătămările grave cauzate de accidente rutiere până în 2030, care necesită o reducere anuală de 4,5 %.

La nivelul statelor membre, progresele sunt în continuare foarte inegale — Cehia, Cipru, Polonia, România și Finlanda înregistrează cele mai scăzute cifre ale lor de la începutul istoricului modern. Polonia a raportat o scădere cu 35 % a numărului de decese între 2019 și 2023, în timp ce Irlanda a raportat o creștere de 32%. 

Clasamentul general al ratelor deceselor din țările UE nu s-a modificat în mod semnificativ: Suedia și Danemarca continuă să aibă cele mai sigure drumuri, cu 22 și, respectiv, 26 de decese la un milion de locuitori, în timp ce Bulgaria și România – în pofida îmbunătățirilor – au raportat cele mai mari rate: 82 și, respectiv, 81 de decese la un milion de locuitori în 2023. 

În prezent, circa 400 de persoane mor în accidente rutiere în fiecare săptămână pe drumurile europene. UE depune eforturi în vederea atingerii „viziunii zero” – și anume a obiectivului de eliminare a deceselor și vătămărilor grave cauzate de accidente rutiere până în 2050. Comisia a fost un motor puternic de acțiune la nivelul UE, dar atingerea acestui obiectiv necesită, de asemenea, acțiuni de cooperare la nivel național și local. Numărul anual al deceselor rutiere aproape că s-a înjumătățit între 2001 și 2010, însă progresele au încetinit de la începutul anilor 2010. 

Cifrele publicate joi reprezintă numărul definitiv de decese rutiere pentru 2023, în urma publicării datelor preliminare în martie 2024. Cifrele preliminare pentru prima jumătate a anului 2024 indică faptul că numărul deceselor pe drumurile din UE a rămas stabil față de aceeași perioadă a anului 2023.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati