Guvernul României și cel al Statelor Unite ale Americii au semnat astăzi, 16 septembrie 2024, la sediul Ambasadei SUA la București, documentul oficial pentru stabilirea Parteneriatului cadru pentru protecția copilului/Child Protection Compact Partnership, prevăzut a se desfășura pe o perioadă de 5 ani.
Documentul reflectă viziunea și preocupările comune ale celor două țări în prevenirea și combaterea traficului de copii, în asistența și protecția victimelor acestui flagel.
- Parteneriatele Child Protection Compact sunt programe multi-anuale stabilite de Guvernul Statelor Unite, începând cu 2015, cu guverne din state partenere, care dovedesc existența unui angajament politic real în prevenirea și combaterea traficului de copii.
Odată cu decizia Departamentului de Stat al SUA de a deschide Programul Child Protection Compact către Europa, România este prima țară din regiune selectată să beneficieze de un suport financiar american în valoare de 10 milioane USD, care vizează îmbunătățirea sistemului național pentru prevenirea și combaterea traficului de copii.
Printre rezultatele așteptate ale Parteneriatului, se pot menționa crearea Centrului Național de Combatere a Abuzurilor și Exploatării Sexuale a Minorilor în Mediul Online, care va funcționa în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a unui Centru de Excelență pentru Securitatea Digitală a Copiilor, în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, precum și creșterea nivelului de conștientizare a populației privind riscurile traficului de copii și ale exploatării sexuale a acestora pe internet.
- După semnarea documentului oficial, Excelența Sa, Kathleen Kavalec, Ambasadoarea SUA la București, a subliniat: „Vedem semnarea de astăzi a Parteneriatului cadru pentru protecția copilului între Statele Unite și România ca un important pas înainte în efortul nostru comun de a elimina traficul de copii, de a proteja copiii și de a aduce traficanții în fața justiției”. Vezi mai jos discursul complet!
Alexandru-Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Primului-Ministru, și semnatarul documentului din partea română, a afirmat: „Parteneriatul nostru arată angajamentul ferm al Guvernului României de a lupta împotriva acestui flagel care afectează nu doar copiii, ci valorile democrației în care România crede. Parcurgem astfel încă o etapă în planul nostru pentru protejarea copiilor și pentru întărirea Parteneriatului Strategic România – SUA care, dincolo de valența de securitate, are și valențe sociale care înseamnă viitorul cetățenilor noștri. Impactul legislației este fundamental. Însă avem nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi – fie că suntem profesori, oameni politici, jurnaliști, polițiști –, să fim parteneri în acest efort pentru a proteja viitorul copiilor noștri”.
Șeful Cancelariei Prim-Ministrului a mulțumit doamnei ambasador Kathleen Kavalec și Departamentului de Stat al SUA pentru sprijinul financiar și transferul de bune practici, contribuții esențiale în lupta României și a altor state pentru a combate acest flagel al traficului de persoane și, în special, al traficului de copii.
Discursul Ambasadorului SUA Kathleen Kavalec la ceremonia de semnare a Parteneriatului Cadru privind Protectia Copilului intre SUA si Romania
”Înainte de a începe, aș dori să ofer cele mai sincere condoleanțe familiilor și comunităților victimelor inundaților recente din Galați și Vaslui. Suntem solidari cu toți cei afectați de acest dezastru natural.
Vă mulțumesc pentru că ați venit alături de noi în această dimineață la Ambasada SUA pentru această ceremonie de semnare a Parteneriatului Cadru pentru Protecția Copilului între Statele Unite și România.
Am stabilit acest parteneriat pe baza credinței noastre comune în demnitatea inerentă și drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor oamenilor și recunoașterii nevoii de a acționa împreună pentru a pune capăt flagelului traficului de persoane.
Traficul de persoane este un rău care privează milioane de oameni din întreaga lume de demnitatea și libertatea lor. După cum a declarat președintele Biden, „nu există un păcat mai mare decât abuzul de putere, iar traficul de persoane este printre cele mai grave abuzuri care există.”
Traficul de copii reprezintă un cumplit abuz de putere și o încălcare a încrederii deosebit de gravă. Este o încătușare a vieții și o zdrobire a sufletului. Mulți dintre adulții victime ale traficului de persoane din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite, au fost exploatați pentru prima dată când erau copii.
Împreună cu România, Statele Unite rămân ferme în angajamentul lor de a pune capăt traficului de copii. Acest efort necesită coordonarea noastră strânsă și angajament neclintit.
Pentru a ajuta pe cei mai vulnerabili, Guvernul Statelor Unite va dezvolta împreună cu Guvernul României și organizațiile societății civile un Parteneriat Cadru de cinci ani pentru Protecția Copilului, cunoscut sub numele de CPC.
Acest parteneriat oferă imboldul pentru a împărtăși resurse și pentru a aprofunda colaborarea noastră în combaterea traficului de copii în România.
În cadrul Parteneriatului CPC, Guvernul SUA va sprijini agențiile guvernamentale și ONG-urile din România care lucrează pentru a identifica și a răspunde nevoilor victimelor copii și copiilor aflați în situații de risc.
Vom sprijini România în eforturile sale de a dezvolta o strategie de prevenire centrată pe victimă, de a crește protecția pentru victimele copii ale traficului și de a îmbunătăți investigațiile în vederea urmăririi penale și condamnării traficanților de copii.
În acest scop, Departamentul de Stat va contribui cu până la zece milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru a implementa activități în România în cadrul Parteneriatului CPC.
Doresc să mulțumesc în mod special Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru poziția de lider în abordarea acestor probleme dificile și în implementarea acestui parteneriat.
Eforturile dumneavoastră sunt esențiale pentru prevenirea infracțiunii de trafic de minori, creșterea siguranței copiilor, protecția victimelor și tragerea la răspundere a celor vinovați.
Mulțumesc, de asemenea, partenerilor și actorilor cheie din Cancelaria Prim-Ministrului, Comisia Parlamentară pentru Combaterea Traficului de Persoane, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Poliția Română, Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru că au răspuns acestei provocări. Sprijinul și eforturile dumneavoastră sunt esențiale pentru crearea parteneriatului CPC.
Aș dori să transmit aprecierea noastră specială consorțiilor de ONG-uri care vor servi drept parteneri de implementare în cadrul Parteneriatului CPC.
Aceste consorții vor fi conduse de International Justice Mission și World Vision și vor include mai multe organizații, inclusiv Fundația People to People, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, e-Liberare, Code for Romania, Federația ONG pentru Copil, Terre des Hommes și Vedem Just.
Expertiza și experiența dumneavoastră vor fi critice în îndeplinirea obiectivelor, scopurilor și activităților acestui program.
În concluzie, vedem semnarea de astăzi a Parteneriatului CPC între Statele Unite și România ca un important pas înainte în efortul nostru comun de a elimina traficul de copii, de a proteja copiii și de a aduce traficanții în fața justiției.
Vă mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi pentru că sunteți aici și pentru angajamentul dumneavoastră față de această muncă importantă. Este o onoare să mă alătur vouă în acest efort.”, a transmis Excelența Sa, Kathleen Kavalec.