România va achiziționa 32 de avioane F-16 second hand de la Guvernul Norvegiei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care se dă undă verde achiziției de 32 de avioane multirol F-16 second hand de la Guvernul Norvegiei, estimată la aproximativ 500 de milioane de euro.

„Decret privind promulgarea Legii pentru realizarea capabilității operaționale aeriene de tranziție prevăzută în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” (PL-x370/20.06.2022)”, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

În luna decembrie, Ministerul Apărării susținea că avioanele vor fi transferate în deplină stare operațională.

Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 494 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, acestea includ atât pachetul propus de Guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.

„Această soluție asigură implicarea industriei naționale din domeniul aeronautic în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizarea avioanelor F-16, prin operatorul economic Aerostar S.A., desemnat centru de mentenanță de către Guvernul României pentru aeronavele F-16”, se mai arăta în comunicatul MApN.

Proiectul de Lege a fost adoptat de Parlament pe 27 iunie și trimis președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati