Românii au returnat în februarie 5 milioane de tone de ambalaje pentru care au plătit garanție

În primele două săptămâni din luna februarie au fost returnate de consumatori aproximativ 5 milioane de ambalaje pentru care s-a perceput garanția de 50 de bani și care pot fi reciclate prin Sistemul de Garanție Returnare.

  • Astfel, de la debutul sistemului, au fost recuperate din piață, spre reciclare, aproximativ 7,3 milioane de ambalaje.

Conform ultimelor informații transmise de RetuRO, compania care administrează Sistemul de Garanție-Returnare, în primele două săptămâni din luna februarie au fost returnate de consumatori aproximativ 5 milioane de ambalaje SGR. Acestea se adaugă celor 2,3 milioane de ambalaje returnate în decembrie și ianuarie, ceea ce înseamnă aproximativ 7,3 milioane de ambalaje recuperate din piață de la debutul sistemului în România, notează economica.net.

Pe luni, RetuRo a raportat 31.000 de ambalaje returnate în decembrie 2023, 2,24 milioane în ianuarie și mai mult decât dublu în primele două săptămâni din februarie care includ doar doar ambalajele colectate prin RVM.

De asemenea, RetuRo spune că s-a ajuns la 1000 de saci de ambalaje colectați într-o singură zi.

Din data de 1 iulie 2024 vom avea la raft doar ambalaje marcate cu logo-ul “Ambalaj cu garanție”

Cât despre cantitatea de ambalaje cu sigla RetuRo, singurele pentru care se achită garanția de 50 de bani și care pot fi retunare prin sistem, în ianuarie producătorii scoseseră în piață puțin sub 180 de milioane de unități, față de 45 de milioane în decembrie 2023.

„Punerea pe piață a ambalajelor nu înseamnă, neapărat și prezență la raft, multe produse fiind încă în stocurile distribuitorilor sau ale comercianților. Aceștia le vor scoate treptat la vânzare, pe măsură ce stocurile de produse în ambalaje non-SGR vor fi epuizate. Conform estimărilor prezentate de Ministrul Mediului, un ambalaj are nevoie de aproximativ patru luni pentru a se întoarce în sistem. Din data de 1 iulie 2024 vom avea la raft doar ambalaje marcate cu logo-ul “Ambalaj cu garanție”, toate acestea putând fi returnate prin Sistemul de Garanție-Returnare, manual sau prin RVM-uri”, mai anunță compania.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati