Românii care au făcut prima doză cu AstraZeneca ar putea face rapelul cu alt vaccin

Românii care au făcut prima doză de vaccin antiCovid cu AstraZeneca ar putea face rapelul cu alt ser pe bază de ARN mesager, a anunțat joi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Medicul a spus că o decizie finală în acest sens va fi luată săptămâna viitoare, pe baza datelor științifice și pe baza recomandărilor comisiilor de specialitate, scrie spotmedia.ro.

”Abordarea schemelor de vaccinare și anume posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la compania de la AstraZeneca și a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager.

Este o discuție avansată, pe care o avem în momentul de față și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală, pe baza datelor științifice noi care au fost publicate și, de asemenea, în baza recomandărilor comisiilor de specialitate, de epidemiologie și de sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătății”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Este foarte probabil ca această schemă să fie aprobată în România ținând cont că toate datele științifice arată că este eficientă, mai spune medicul.

”Avem răspunsul din partea comisiei de epidemiologie, este un răspuns care recomandă această schemă, așteptăm răspunsul comisiei de sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătății, după care vom reevalua toate datele științifice și vom anunța săptămâna viitoare care va fi decizia finală.

Foarte probabil ca în România va fi adoptată această schemă heterologă de vaccinare, ținând cont de faptul că avem date științifice la acest moment pe baza cărora să putem lua această decizie. Decizia nu contravine recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului. Fiecare stat își face propria politică de vaccinare, bazându-ne pe date științifice”, a explicat șeful campaniei de vaccinare.

În unele state din UE cetățenii care au efectuat prima doză de vaccin cu serul AstraZeneca pot face rapelul cu alt vaccin. Valeriu Gheorghiță a spus că este vorba despre Germania, Italia, Spania și Italia.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati