Românii formează cea mai mare minoritate din Germania care provine dintr-un stat UE

1
198
germania
sursa foto: Unsplash

Românii formează cea mai mare minoritate din Germania care provine dintr-un stat UE, potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistici al Germaniei, scrie economedia.ro.

Conform datelor publicate de autoritățile germane, numărul românilor din Germania aproape că s-a dublat în perioada 2015 – 2022, de la 450.000 la puțin peste 883.000 de persoane, ceea ce reprezintă cea mai mare rată de creștere în rândul cetățenilor care provin din UE.

Per total, cetățenii români sunt pe locul patru ca număr, depășiți de către cetățenii turci, în număr de aproape 1,5 milioane, cei ucrainieni, puțin peste 1,1 milioane și cei sirieni, în număr de peste 900.000.

Aceste cifre vin în contextul în care, potrivit DW, din 2013 până în prezent, românii sunt pe locul 2 în topul imigranților care ajung în fiecare an în Germania, depășiți doar de sirieni – potrivit ultimelor statistici, citate de DW, românii reprezintă în jur de 7% din totalul de peste 20 de milioane de imigranți la prima sau a doua generație care trăiesc în Germania.

În același timp, românii sunt în vârful UE când vine vorba de dobândirea cetățeniei germane. În 2020,  5.900 de români au obținut cetățenia germană. La nivel general, totuși, turcii și sirienii s-au clasat pe primele două locuri și la acest capitol.

Aceste statistici vin în contextul în care Germania a înregistrat un număr istoric de imigranți în ultimii ani, cu o cresștere semnificativă cauzată în mare parte de războiul din Ucraina. Aproape 2,7 milioane de oameni au ajuns pe teritoriul german în 2022, în vreme ce 1.2 milioane au părăsit țara, adică o creștere netă de 1.5 milioane de locuitori.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.